Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs piektdien, 15. februārī vizītes laikā Liepājā uzsvēra, ka reģionālā mobilitāte ir būtisks priekšnoteikums, lai novadi un pilsētas reģionos spētu veiksmīgi attīstīties.

"Diez vai kādreiz būs tāda situācija, kad katrā ciemā un novadā būs lielas ražotnes ar daudz darba vietām un varbūt tas nemaz arī nav vajadzīgs. Tā vietā ir vajadzīgas iespējas dzīvot laukos, mazpilsētās, un ērti nokļūt uz darbu, bet dzīvot laukos. Lai mēs varētu dzīvot saskaņā ar latvisko dzīvesveidu, nevis visi pārceltos uz Rīgu vai Īriju un tam ir nepieciešami sakārtoti ceļi un sabiedriskais transports," norāda ministrs.

Sarunas laikā ar Liepājas domes vadību Edmunds Sprūdžs pauda, ka viens no priekšnoteikumiem reģionu attīstībai un investoru piesaistei ir transporta infrastruktūra un reģionālās lidostas, kas ir būtisks faktors ārvalstu uzņēmēju intereses radīšanai konkrētā teritorijā.

"Mobilitāte un infrastruktūras kvalitāte ir būtisks aspekts ciešai reģionu sasaistei ar galvaspilsētu un darbaspēka mobilitātes valsts teritorijā veicināšanā. Lai mūsu cilvēki atrastu labu darbu un adekvātu algu šeit pat - Latvijā, nevis ienākumu trūkuma dēļ būtu spiesti pārcelties uz dzīvi ārvalstīs," sacīja ministrs.

"Ja ārvalstu uzņēmējam ir jāpavada faktiski visa diena ceļā, lai nokļūtu no lidostas galvaspilsētā uz ražotni reģionā, tad tas noteikti neveicina uzņēmēju interesi un vēlmi ieguldīt līdzekļus reģionos," pauda Edmunds Sprūdžs.

Ministrs norāda, ka pašvaldībai viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir radīt tādus apstākļus, lai tās teritorijā būtu iespējams veiksmīgi attīstīties uzņēmumiem, tādējādi netieši palīdzot radīt jaunas darba vietas. Edmunds Sprūdžs apmeklēja ražošanas uzņēmumu "Scan-Plast Latvia" un arī Liepājas biznesa centrā strādājošos "Baltic Rim" un "Lesjofors", kuri dod darba vietas simtiem cilvēku un lielāko daļu saražotās produkcijas eksportē.

"Katrā reģionā ir atšķirīgas problēmas un izaicinājumi, bet ir viena kopīga iezīme –reģionālā mobilitāte ir pamats uzņēmējdarbības un nodarbinātības veicināšanai. Lai iespēja ērti dzīvot un strādāt būtu ne tikai Rīgā, bet arī reģionos, kur dzīves un vides kvalitātei ir jābūt augstākai ar nosacījumu, ka iedzīvotājiem ir pieejama ātra un ērta nokļūšana attīstības centros, sakaru pārklājums un, protams, arī atpūtas un kultūras iespējas," pauž ministrs.

Sarunā amatpersonas pievērsās arī Eiropas Savienības fondu apguvei un ministrs uzsvēra, ka viņaprāt šajā jomā ir jāpievēršas tādiem projektiem, kuri vēlāk spēj dot atdevi visa reģiona attīstībai, nevis tikai prasa līdzekļus uzturēšanai.

Edmunds Sprūdžs arī norādīja, ka, viņaprāt, nākamajā plānošanas periodā ir jāmaina pieeja Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguvē, dodot pašvaldībām lielākas lemšanas tiesības par to, kādās nozarēs un projektos veikt ieguldījumus. "Šajā jomā pašvaldībām ir jābūt daudz lielākām pašnoteikšanās tiesībām un tas visām iesaistītajām pusēm ļaus daudz veiksmīgāk strādāt reģionālās politikas mērķu sasniegšanā, uzsvēra ministrs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs un ministrs Edmunds Sprūdžs tikās arī ar Liepājas reģionālās vides pārvaldes vadību un darbiniekiem, apmeklēja Liepājas ostu, kā arī uzņēmumu "UPB Holdings".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!