Foto: F64
Kuldīgas novadā sākta jauna Krievijas seriāla filmēšana par Otro pasaules karu, kas Drošības policijai radījis aizdomas, ka latvieši tiks pasniegti kā kaislīgi fašisma piekritēji un ebreju slepkavotāji un aicina atbildīgās institūcijas likt šķēršļus filmēšanai, sestdien vēstī TV3 ziņu raidījums.

Raidījums ziņo, ka šonedēļ pie Ēdoles pils izkārts fašistiskās Vācijas karogs, kas liecina, ka sākusies Krievijas seriāla "Parāde Alle" filmēšana par 1941. gadu, kad Latvijā ienāk vācu karaspēks un Sarkanā armija spiesta atkāpties. Darbības centrā ir mazpilsēta, kurā iebraukusi krievu cirka trupa. Viņu vidū ir arī ebreji. Nacistiem nākot pie varas, atrodas latvieši, kas kaislīgi seko genocīda idejai un grib noslepkavot trupas dalībniekus, liecina raidījuma rīcībā nonākušais seriāla scenārijs. Iesākumā seriāla nosaukums bijis "Nāvējošais numurs", taču tas nomainīts uz tagadējo.

Seriāla veidotāji vietējiem iedzīvotājiem piedāvā piepelnīties masu skatos, par to piedāvājot samaksu - 15 līdz 40 eiro dienā. Piedalīties piekrituši arī virkne Latvijas aktieru – Rihards Lepers, Jānis Jarāns, Rūdolfs Plēpis, Dace Eversa, Enriko Avots, Leons Leščinksis, Leonīds Lencs un citi.

Filmēšanas laukumā pastaigājas arī atbalsta grupa no Latvijas. Ar vietu sarunāšanu palīdz Baiba Dišlere, režisoram asistē Didzis Eglītis – Latvijas kino vidē labi pazīstamās studijas "Kultfilma" producents, stāsta raidījums.

Kā stāstījis Eglītis, kurš kameras priekšā gan runāt atteicies, piedalīties piekritis, jo tic, ka scenārijs netiks sagrozīts. Viņš raidījumam klāstījis, ka scenārijs jau ticis labots pēc Latvijas vēsturnieka Aigara Urtāna ieteikumiem, jo pirmajā redakcijā bijis nepieņemams.

Filmēšanu pēc Krievijas Pirmā kanāla pasūtījuma Latvijā veic SIA "Westline Production", kas reģistrēta pirms trim mēnešiem. Kompānija pieder diviem Krievijas pilsoņiem – Oļegam Gaze un Aleksandram Robakam. Abi ir klāt arī filmēšanas pirmajā dienā Ēdolē.

Raidījums ziņo, ka iepriekš sadarbību krieviem atteikusi virkne vietējo filmu studiju, jo tās nav vēlējušās piedalīties Latvijas nomelnošanā. Arī Drošības policija Kuldīgas novada domi brīdinājusi, ka jābūt uzmanīgiem.

Savukārt scenārija autors un režisors Gaze sarunā ar ziņu raidījumu vairākkārt atkārtojis, ka seriāls nebūšot kārtējā Krievijas propaganda.

Kuldīgas novada dome radusi sadarboties ar filmu veidotājiem un arī šiem bija solījusi atbalstu, taču pēc Drošības policijas vēstules saņemšanas šonedēļ dome domas mainījusi. Pašvaldība lēmusi tomēr nepalīdzēt ar satiksmes ierobežošanu un piekļuvi pašvaldības telpām filmēšanas vajadzībām. Publiskajā zonā aizliegt filmēt gan neesot iespējams. Ja seriāla komanda spēs noregulēt satiksmi par privātiem līdzekļiem, šķēršļus pašvaldība nelikšot, vēstī TV3 ziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!