Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem jādarbojas visā Ukrainas teritorijā, tai skaitā Krimā, aģentūrai LETA sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji.

ĀM atzīmēja, ka pozitīvi vērtē, ka EDSO notiek intensīvs darbs pie speciālās novērotāju misijas formēšanas Ukrainai. Tāpēc arī Latvija dalībai misijā ir pieteikusi vairākus kandidātus.

Latvija, tāpat kā pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, norāda, ka misijai ir jādarbojas visā Ukrainas teritorijā, tai skaitā Krimā. ES savā paziņojumā EDSO ir stingri nosodījusi nelikumīgo referendumu Krimā, Krimas aneksiju un norādījusi, ka to neatzīs.

Latvija cer, ka speciālā novērošanas misija pēc iespējas ātrāk sāks darbību pieņemtā mandāta ietvaros un tai tiks nodrošināta piekļuve arī Krimai, norādīja ĀM.

Jau ziņots, ka EDSO novērotāji izzinās situāciju desmit pilsētās Ukrainas austrumos un dienvidos.

Novērotāji jau sākuši apmācības un izbrauks uz Ukrainas reģioniem. EDSO misija gan neplāno veikt novērošanu Krievijas okupētajā Krimā. Jau nākamās nedēļas beigās EDSO sniegs pirmās atskaites.

Misijas uzdevums ir dot savu ieguldījumu, lai samazinātu spriedzi, nostiprinātu mieru, stabilitāti un drošību, kā arī nodrošināt novērošanu un visu EDSO principu un saistību izpildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!