Foto: LETA

Valsts prezidenta Andra Bērziņa ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības padomniece Elīna Egle pati vēlas pamest darbu Valsts prezidenta kancelejā un parakstīs vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu ar valsts pirmo personu, tiklīdz būs beigusies viņas darba nespēja.

"Mēs esam dažādu paaudžu, dažādu pieredžu cilvēki un viens no otra gaidījām to, ko nevarējām sniegt," savas attiecības ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu raksturoja Egle. Viņa sagaidījusi no prezidenta enerģiskāku rīcību ekonomikas jautājumos.

"Mēs abi vēlamies šķirties, tik domājām, kad un kā labāk to izdarīt," sacīja Egle, bilstot, ka vēlas "būt ātrāk prom" no kancelejas. Viņa bija pārsteigta, ka prezidenta Preses dienests masu medijiem izplatījis "maldinošu" paziņojumu par darba attiecību pārtraukšanu, pirms vispār vēl tikusi parakstīta šāda vienošanās. Egle apgalvo, ka arī pati vēlējusies pamest valsts pirmās personas ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības padomnieces amatu un par to informējusi prezidentu, taču saslimusi. Pēc tam kanceleja sākusi "šādu kampaņu".

Egle noliedz portāla "pietiek.com" ziņoto, ka nodarbojusies ar konkrētu uzņēmēju interešu lobēšanu, tam izmantojot prezidenta padomnieces statusa piešķirto autoritāti, tostarp daloties ar ierobežotas pieejamības informāciju. Egle uzsver, ka viņas darba pienākumi paredzēja sadarbību ar septiņām nozaru ministrijām un no iestādēm saņemto informāciju viņa apkopojusi un sniegusi Valsts prezidentam. "Absolūta nepatiesība", pēc Egles teiktā, ir apgalvojumi, ka viņa izmantojusi ierobežotas pieejamības informāciju vai pat to "nopludinājusi".

Egle atzina, ka viņai, strādājot kancelejā, bijušas domstarpības ar prezidenta preses sekretāri Līgu Krapāni, kura neesot atbalstījusi viņas ieceres par aktīvāku Stratēģiskās attīstības komisijas darbu. Taču, viņas ieskatā, šīs domstarpības bijušas normāla darba procesa sastāvdaļa.

"Man ir tik daudz plānu un ideju," savas nākotnes ieceres raksturoja Egle, nekonkretizējot, tieši ar ko plāno nodarboties turpmāk. Pirmais viņas uzdevums esot atgūt veselību. Egles darba nespējas iemesls ir muguras trauma. "Staigāt varu, bet sāpes ir nežēlīgas," sacīja Egle, kura vēl vakar atgriezusies no Sanktpēterburgas, kur apmeklējusi ārstu.

Valsts prezidenta ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības padomniece atzina, ka darba nespējas laikā piedalījusies seminārā, taču to darījusi "uz savas veselības rēķina", pildot Tranzīta biznesa asociācijai doto solījumu.

Pagaidām Egle vēl nezina, cik ilgi ilgs viņas darba nespēja, jo vēl gaidāma vizīte pie ārsta.

Jau ziņots, ka 13.jūnijā Valsts prezidenta Preses dienests izplatīja paziņojumu, kurā informēja, ka Valsts prezidents pieņēmis lēmumu pārtraukt darba attiecības ar Egli. Paziņojumā tika uzsvērts, ka Egle, paužot oficiālu viedokli vai piedaloties publiskos pasākumos, Valsts prezidenta institūciju vairs nepārstāv.

Pēc prezidenta preses sekretāres Krapānes sacītā, Eglei iepriekš vairākkārt piedāvāts pārtraukt darba attiecības, taču no 6.jūnija Eglei konstatēta darba nespēja.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka neapmierinātība ar Egli Valsts prezidenta kancelejā valda jau labu laiku, arī pirms vēl gada sākumā notikušā skandāla, kad internetā publiski tika izplatītas viņas fotogrāfijas, kurās prezidenta padomniece bija redzama atkailināta. Vēlāk attiecības gan vēl vairāk saasinājās, raisot prezidenta kancelejas darbiniekos nepatiku, ka, neņemot vērā negatīvo publicitāti, Egle nevairījās stāvēt līdzās valsts pirmajai personai, reģionālo vizīšu laikā tiekoties ar iedzīvotājiem. Attiecības saasinājās tik tālu, ka reiz Egle pat izplatīja Valsts prezidenta kancelejas paziņojumu par gaidāmu Stratēģiskās analīzes komisijas pasākumu, apejot Prezidenta preses dienestu un izmantojot mediju attiecību konsultantes pakalpojumus.

Portāls "pietiek.com" vēstīja, ka bijušajai Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītājai Eglei nācies pamest Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieka posteni, jo viņa esot nodarbojusies ar konkrētu uzņēmēju interešu lobēšanu, tam izmantojot prezidenta padomnieces statusa piešķirto autoritāti, tostarp daloties ar ierobežotas pieejamības informāciju. Rīgas pils paziņojums par darba attiecību pārtraukšanu ar Egli ticis izplatīts, lai uz ārpusi dotu skaidru vēstījumu: viņa vairs nav pilnvarota runāt prezidenta vārdā.

Savukārt laikraksts "Diena" pieļāva, ka tas nav vienā dienā pieņemts lēmums un to vairāk varētu skaidrot ar prezidenta vilšanos savā padomniecē, bet tam neesot nekāda sakara ar viņas privāto fotogrāfiju nonākšanu publiskajā telpā pērn drīz pēc darba gaitu sākšanas Rīgas pilī. No neoficiāliem avotiem saņemta informācija liecinot, ka iemesls varētu būt meklējams arī tajā, ka atsevišķu likumu izvērtēšanā pēc to pieņemšanas Saeimā padomniece lobējusi savas agrākās darbavietas - Latvijas Darba devēju konfederācijas - intereses. Citi avoti pieļāvuši, ka Egle labi aizstāvējusi kāda cita idejas un pratusi kritizēt, bet nevarējusi pati ģenerēt idejas, ko no viņas gaidījis prezidents.

Pats Bērziņš Latvijas Televīzijai sacīja, ka darba attiecību pārtraukšana ar Egli saistīta ar "fokusa maiņu" prezidenta kancelejā. "Elīna neko tādu nav izdarījusi, lai būtu pamats viņai uzteikt darbu kāda konkrēta nodarījuma pēc," saka Valsts prezidents, bilstot, ka strukturālas izmaiņas kancelejā gaidāmas "daudzos virzienos" un Egles vietā neviens netiks meklēts.

Izmaiņas Valsts prezidenta kancelejā sākās, kad šā gada 6.februārī darbu pameta kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols. Viņa pienākumus no 18.jūnija sāks pildīt banku jomā strādājošais Aleksandrs Bimbirulis. Tāpat Bērziņa ārlietu padomnieku Andri Pelšu šomēnes amatā nomainīs bijušais Latvijas vēstnieks Kanādā Marģers Krams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!