Foto: F64

Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks, kurš savu amatu ieņem jau nepilnus astoņus mēnešus, ir "pārliecinošs akadēmiķis", ceturtdien cilvēktiesību komisāra portretam veltītā rakstā vēsta "EuropeanVoice.com".

Pats Muižnieks, kurš Strasbūras stresa kliedēšanai nodevies arī makšķerēšanai, saka, ka viņa rīcībā, lai veicinātu geju un lesbiešu tiesības Maskavā vai ieslodzīto tiesības Kijevā, ir pārliecināšanas un analīzes instrumenti. Vienlaikus viņš atzīst: neko nav iespējams sasniegt, ja vien pati valsts nevēlas sev palīdzēt.

Komisārs norāda, ka savā sešus gadus ilgajā darba termiņā apņēmies mazināt Eiropas Cilvēktiesību tiesas noslodzi, kuru 60% gadījumu veido sūdzības pret piecām valstīm - Krieviju, Turciju, Ukrainu, Bulgāriju un Itāliju. Tāpat viņš vēlas, lai cilvēktiesību jautājumi tiktu aktualizēti internetā un sociālajos medijos. Turklāt viņš cer izmantot savu postkomunistisko pārmaiņu laika pieredzi, lai palīdzētu Eiropas austrumos esošajām valstīm.

Muižnieks atzīst, ka uzmanīt cilvēktiesību ievērošanu 47 valstīs ir liels pārbaudījums. Turklāt situāciju apgrūtina arī krīze, kas skārusi Eiropu. "Taupība un krīze ietekmē cilvēktiesības visapkārt... Samazinot budžeta tēriņus, tiek skartas visievainojamākās grupas - bērni, vecāka gadagājuma cilvēki ar zemām pensijām, invalīdi, migranti. Bet tas ietekmē arī politiskās tiesības... Baro rasismu un ksenofobiju," saka komisārs, kurš plāno nākamajā mēnesī apmeklēt krīzes plosīto Grieķiju. Muižnieks uzskata, ka viņa uzdevums ir likt neaizmirst par cilvēktiesībām laikā, kad tiek debatēts par tēriņu mazināšanu.

"Tas ir grūts darbu saraksts," secināts rakstā, uzsverot, ka komisāra ieceres līdzēs īstenot viņa pieredze. "EuropeanVoice.com" apraksta Muižnieka karjeras svarīgākos pavērsienus - izglītības iegūšanu ASV, pārcelšanos uz Latviju, karjeru Latvijā - darbu politikā un akadēmiskajā vidē.

Kā vienu no lietām, kas Muižniekam noderēs cilvēktiesību komisāra darbā, raksta autors min Muižnieka nostāju nepilsoņu jautājumā. Komisārs, kurš vienmēr iestājies par aktīvāku darbu nepilsoņu integrācijai sabiedrībā, pats saka: "Kad tevi kritizē gan ekstrēmi noskaņoti latvieši, gan ekstrēmi noskaņoti krievi, tad tu zini, ka dari kaut ko pareizu."

Kā ziņots, Muižnieku augstajā amatā uz sešus gadus ilgu termiņu šā gada 24.janvārī ar absolūto balsu vairākumu ievēlēja EP Parlamentārā asambleja. Viņš savus pienākumus sāka pildīt no 1.aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!