Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievija patlaban diemžēl nepilda Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) saistības, tāpēc Eiropas Parlaments (EP) aicina Krieviju ievērot godīgas tirdzniecības noteikumus, par EP deputātes Ineses Vaideres viedokli portālu ”Delfi” informēja deputātes asistente Renāte Mikučevska.

EP plenārsēdē Strasbūrā ir pieņēmis starptautiskās tirdzniecības komitejas sagatavoto rezolūciju par Eiropas Savienības (ES) un Krievijas tirdzniecības attiecībām pēc Krievijas iestāšanās PTO, kas notika šā gada augustā. Šīs rezolūcijas ēnu ziņotāja EP ir Vaidere.

"Krievijas pievienošanās PTO rada atvieglotu pieeju Krievijas tirgum un ir aprēķināts, ka līdz ar samazinātām muitas nodevām ietaupīsim 2,5 miljardus eiro gadā. Dalība PTO nozīmē arī paredzamāku normatīvo vidi investīcijām, kā arī vienkāršotu Krievijas tirgus pieeju mūsu pakalpojumu nozarēm īpaši finanšu, mazumtirdzniecības un telekomunikāciju jomā," norādījusi Vaidere.

Eiroparlamentāriete gan atzīst, ka pašlaik Krievija PTO saistības nepilda. Pēc Vaideres teiktā, Krievija joprojām ierobežo tirdzniecību no Eiropas, piemērojot dažādus protekcionisma pasākumus.

"Krievijai ir jāpārtrauc tādus tirdzniecības ierobežojumus, kā piemēram, importa aizliegums dzīvnieku ievešanai no ES, likumdošana, kas diskriminē ārvalstniekus publisku pasūtījumu saņemšanai un sezonālās importa nodevas cukuram," uzsvēra Vaidere.

EP deputāte arī atgādināja, ka rezolūcijas pieņemšanas laikā aprit deviņi gadi kopš ieslodzījumā atrodas bijušais Krievijas naftas koncerna "Jukos" vadītājs Mihails Hodorkovskis un piebilda, ka viņas ierosinājums rezolūcijā iekļaut sadaļu par neatrisināto "Jukos" lietu Parlamenta balsojumā tika vienbalsīgi atbalstīts.

Jau ziņots, ka Krievija 22.augustā oficiāli kļuva par PTO dalībvalsti, kurā tā mēģināja iekļūt jau kopš 1993.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!