Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) Zinātniskā komiteja secinājusi, ka "Rotarix" vakcīna pret rotavīrusu, kurā šogad martā tika atklāts kāds vīruss, nerada risku sabiedrības veselībai, informē Latvijas Zāļu valsts aģentūra.

Komiteja atzina, ka "vakcīnai ir labvēlīga guvuma un riska attiecība, un pirmā tipa cūku cirkovīrusa (PCV-1) klātbūtne ļoti nelielā daudzumā nerada risku sabiedrības veselībai". Tomēr komiteja noteica, ka ražotājiem turpmāk ir jānodrošina pasākumi, kas ļautu ražot vakcīnu bez PCV-1 klātbūtnes.

Komiteja uzsver, ka vakcīna efektīvi novērš rotavīrusa infekciju, kas katru gadu ir pusmiljona cilvēku nāves cēlonis, galvenokārt attīstības valstīs.

"Rotarix" vērtēšanu Eiropas zāļu uzraugi uzsākta pēc negaidītas PCV-1 DNS atrašanas vakcīnā. Pirmo reizi par to tika ziņots 2010. gada martā. Jau tobrīd EMA norādīja, ka šis atklājums nerada draudus sabiedrības veselībai, līdz ar to nav nepieciešams ierobežot "Rotarix" lietošanu. PCV-1 parasti sastopams noteiktos gaļas un citos pārtikas produktos, bet nav informācijas, kas tas būtu kādu cilvēku vai dzīvnieku slimību izraisītājs.

Rotarix ir perorāla vakcīna, ko lieto bērniem no sešu nedēļu vecuma, lai pasargātu no rotavīrusa infekcijas izraisītās caurejas un vemšanas. Tā satur dzīvu, novājinātu cilvēka rotavīrusa formu.

"Rotarix" Eiropas Savienībā (ES) apstiprināts 2006. gadā. "Rotarix" vakcīnu plaši izmanto ārpus ES un tā ir iekļauta Pasaules Veselības organizācijas vakcīnu vērtēšanas programmā. Aptuveni 51 000 bērnu ir saņēmuši šo vakcīnu klīnisko pētījumu ietvaros un līdz šim pasaulē ir izplatīti aptuveni 68 miljoni vakcīnu devu.

Latvijā vakcinācija pret rotavīrusa infekciju ir iekļauta vakcinācijas kalendārā, sākot ar nākamo gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!