Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi ieguldījumu paketi 222,7 miljonu eiro vērtībā no Eiropas Savienības (ES) budžeta vides pasākumiem, tostarp viens miljons eiro tiks dabas parka "Piejūra" projekta īstenošanai, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Šis finansējums sekmēs papildu ieguldījumus, kā rezultātā 23 dalībvalstīs tiks ieguldīti pavisam 398,6 miljoni eiro 144 jaunos projektos. No šiem līdzekļiem 323,5 miljoni eiro tiks ieguldīti vides un resursu efektīvas izmantošanas, dabas un bioloģiskās daudzveidības un vides pārvaldības un informācijas projektos.

Dabas parkā "Piejūra" ir sastopami reti biotopi - embrionālās kāpas, priekškāpas, mežainas jūrmalas kāpas un veci boreāli meži. Tāpat teritorijā sastopams daudz retu augu un dzīvnieku sugu. Piemēram, Ummja ezerā konstatētas daudzas šāda tipa ezeriem raksturīgas augu sugas - Dortmaņa lobēlija, ezerenes, bet pie Garezera konstatētas vairākas retas sikspārņu sugas.

Projekta laikā ir paredzēts atjaunot parka aizsardzības plānu, kontrolēt invazīvo sugu izplatību, kā arī iesaistīt vietējo sabiedrību un zemju īpašniekus dabas parka ilgtspējīgā pārvaldībā. Tāpat parkā plānots izveidot izglītības un informācijas centru.

Programma LIFE ir ES finansēšanas instruments, kas paredzēts vides aizsardzībai un klimata aizsardzības pasākumiem. Tā darbojas kopš 1992. gada un ir līdzfinansējusi vairāk nekā 4300 projektu visā ES un ārpussavienības valstīs. Programmas budžets 2014.-2020. gadam ir 3,4 miljardi eiro pašreizējās cenās, un tā ir iedalīta divās apakšprogrammās: viena apakšprogramma videi un otra - klimata aizsardzības pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!