Foto: DELFI
Eiropas Komisija (EK) iesaka Latvijai veikt vairākas strukturālās reformas septiņās jomās - budžeta veidošanā, nodokļu politikā, bezdarba mazināšanā, sociālajā sistēmā, enerģētikā, tiesu sistēmā un izglītībā un zinātnē, teikts trešdien EK publicētajos ieteikumos katrai bloka dalībvalstij un vienā rekomendācijā atsevišķi eirozonai.

"Lai gan izaugsme pēc finanšu krīzes ir atsākusies, Latvijai būtu jāpaātrina reformas, lai uzlabotu izaugsmes potenciālu," norāda EK.

Attiecībā uz budžeta veidošanu EK rekomendē Latvijai īstenot budžeta plānus, lai savlaicīgi koriģētu pārmērīgu budžeta deficītu un sasniegtu pietiekamu progresu attiecībā uz vidēja termiņa budžeta mērķi, ievērojot izdevumu normu. Šo rekomendāciju izpildi atvieglotu tā dēvētā fiskālās disciplīnas līguma ratifikācija.

EK uzskata, ka Latvijai nodokļu slogs jānovirza no darbaspēka nodokļiem uz patēriņu, īpašumiem, dabas un citu resursu izmantošanu. Brisele rekomendē Latvijai pieņemt fiskālās disciplīnas likumu un attīstīt vidēja termiņa budžeta izstrādi. Tāpat komisija iesaka atjaunot iemaksas obligāto fondēto privāto pensiju shēmā.

Komisija mudina Latviju samazināt ilgtermiņa un jauniešu bezdarbu. Pasākumiem jābūt vērstiem uz cīņu pret priekšlaicīgu mācību pamešanu, efektīvāku jauno prakšu vietu veidošanu, palielinot to kvalitāti, pārklājumu un efektivitāti darba tirgus politikā un radot efektīvu algu subsīdiju shēmu, teikts ieteikumos.

Attiecībā uz sociālo sistēmu EK iesaka samazināt nabadzību un sociālo atstumtību, reformējot sociālās palīdzības sistēmu, lai tā kļūtu efektīvāka un labāk aizsargātu nabadzīgāko sabiedrības daļu. Komisija vēlas, lai sociālās palīdzības sistēma Latvijā precīzāk sasniegtu tās mērķauditoriju un palielinātu stimulus cilvēkiem strādāt, nevis saņemt pabalstus.

Brisele vēlas, lai Latvija uzlabotu energoefektivitāti, nodrošinot stimulus samazināt enerģijas izmaksas un novirzot patēriņu uz energoefektīviem ražojumiem, kā arī mudina veicināt konkurenci lielākajiem enerģijas tīkliem - elektrībai, dabasgāzei, apkurei, un uzlabot savienojamību ar ES enerģētikas tīkliem.

EK rosina veikt pasākumus, lai uzlabotu tiesu pārvaldību un pārskatāmību, īpaši vēršot uzmanību uz nepabeigtajām lietām un lietu izskatīšanu ilgumu. Tāpat tiek ieteikts veikt pasākumus, lai uzlabotu maksātnespējas režīmu un starpniecības likumus.

Komisija rekomendē Latvijai turpināt reformas augstākajā izglītībā, kā arī izstrādāt un īstenot efektīvu pētniecības un jauninājumu politiku.

Trešdien publicētos EK ieteikumus Eiropas Savienības līderi apspriedīs un apstiprinās 28.jūnija un 29.jūnija tikšanās reizē.

Šāds EK skatījums par būtiskākajām ES dalībvalstu problēmām tiek publicēts jau otro gadu. EK ieteikumi Latvijai publicēti pirmo reizi, jo līdz šim Latvija strādāja saskaņā aizdevēju programmu, kurā bija jāpilda aizdevējiem dotie solījumi.

Lai arī EK ieteikumiem ir rekomendējošs raksturs, izvairīšanās tos īstenot var nākotnē arī atsaukties uz ES finansējuma sadali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!