Pašreizējais Latvijas ekonomiskās un sociālās attīstības modelis nav ilgstoši dzīvotspējīgs un neatbilst Nacionālā attīstības plāna filozofijai un nostādnēm, uzskata ekonomikas speciālists, profesors Uldis Osis.
"Ekonomistu apvienība 2010" informēja, ka profesors, uzstājoties ar lekciju par ekonomikas attīstību un tendencēm laikā no 2001.gada līdz 2005.gadam un sniedzot inflācijas, darbaspēka emigrācijas un citu problēmu analīzi, minēja, ka Latvijas ekonomiskā attīstība ir ekstensīva un balstīta uz tradicionālām nozarēm.

"Tradicionālās nozares nodrošina mērenu ekonomikas stabilitāti, bet tālākās izaugsmes iespējas ir ierobežotas," sacīja Osis.

Lekcijas laikā, kas notika "Spīdolas gada balvas" pasniegšanas ceremonijā, Osis minēja vairākus ieteikumus jaunajai valdībai un Saeimai. Profesors uzskata, ka valdības politikas fokusu no īstermiņa un vidējā termiņa risinājumiem būtu nepieciešams virzīt uz ilgtermiņa mērķu sasniegšanu, atbilstoši Latvijas izaugsmes modelim un Nacionālās attīstības plānam.

Ekonomista skatījumā, būtu jāveic arī radikāla izglītības un zinātnes sfēras reforma, veicinot tirgus attiecību un konkurences mehānismu ieviešanu, izglītības iestāžu konsolidāciju, šajā jomā būtiski palielinot investīcijas.

Viņaprāt, jāizstrādā radikāla administratīvi teritoriālā reforma, kas jāīsteno, pieņemot pašreizējos plānošanas reģionus par reģionālās attīstības galvenajiem virzītājspēkiem. Turklāt jāapvieno uzņēmējdarbības valsts atbalsta sistēmas, pauda ekonomikas speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!