Foto: PantherMedia/Scanpix

Nopirkt nieri internetā nav nemaz tik sarežģīti, tiesa gan, cenu amplitūda ir visai plaša: dažs donors prasa sešus, cits – 20 tūkstošus eiro, eksperimentā noskaidrojis laikraksts "Diena".

Pēdējo gadu laikā gan neviens par orgānu pārdošanu internetā nav sodīts, jo likumi šajā jomā nav sakārtoti, skaidro laikraksts.

Dažu dienu laikā "Dienai" izdevies internetā sazināties ar trim donoriem – Monta savu nieri bijusi gatava pārdot par 15 – 20 tūkstošiem eiro, Agris piekritis līdzīgai cenai, bet Edgars bijis gatavs orgānu pārdot par sešiem tūkstošiem eiro.

Ar Montu un Agri sarunāta tikšanās, kuras laikā atklājies, ka sievietei nauda nepieciešama, lai palīdzētu sarīkot mātes kāzas un izremontētu māju, savukārt Agrim līdzekļi vajadzīgi, lai uzsāktu biznesu, kura darbības jomu gan viņš eksperimentā iesaistītajai žurnālistei neatklāja.

Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis laikrakstam pastāstījis, ka eksperimentā iesaistītās personas uzrakstījušas paskaidrojumu un šobrīd sākta pārbaude, kuras gaitā tiks noskaidrots, vai pārkāpts likums.

Savukārt Veselības ministrija atzīst, ka Krimināllikumā paredzētā atbildība iestājas vienīgi tad, ja notiek aktīvas darbības, kas saistītas ar reālu transplantācijas veikšanu, proti, tiek veikta nelikumīga orgāna izņemšana.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Nieru transplantācijas nodaļas vadītājs Jānis Bicāns "Dienai" nav paudis lielu pārsteigumu par tik viegli atrodamiem donoriem: "Ir ļoti daudzi nākuši te, uz nodaļu. Ja masu medijos parādās informācija, ka trūkst donoru orgānu, tūlīt parādās tie, kas grib pārdot. Mēs, protams, viņus sūtām prom. Ir arī tādi, kas ar savu piedāvājumu nāk vai zvana vairākkārt. Ja mēs dzirdētu, ka ir iesaistīta nauda, uzreiz atteiktos no operācijas. Taču negribu zvērēt, ka nekad nav bijušas kādas nieru pirkšanas – mēs nevaram pārbaudīt, kas tiek sarunāts ārpus slimnīcas sienām."

Šobrīd jaunu nieri Latvijā gaida 42 personas, un kopš gada sākuma veiktas piecas transplantācijas operācijas, vēsta laikraksts.

Cilvēkam, kurš pārdod savus orgānus, kriminālatbildība nav paredzēta. Savukārt par nelikumīgi izņemtu orgānu kriminālatbildība iestājas ārstam. Tādam mediķim draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem, atņemot tiesības nodarboties ar ārstniecību uz laiku līdz pieciem gadiem. Turpretim ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, var sodīt orgānu pārdošanas organizatorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!