Foto: Publicitātes attēli
Lai arī policija allaž aicinājusi cilvēkus nepalikt vienaldzīgiem, redzot pārkāpumu vai iespējamu apdraudējumu, LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" veiktā eksperimentu sērija Rīgas ielās liecina, ka lielākā daļa par citu problēmām neliekas ne zinis. Spilgtākais piemērs – fiktīva narkomāne ar ratiņiem, kuros skaļi raud zīdainis, neaizkustināja garāmgājējus vairāk nekā pusstundu. Eksperiments notika pašā Ziepniekkalna centrā, sestdienas priekšpusdienā, kad gar veikalu bija ievērojama cilvēku plūsma.

Tikai tad, kad "narkomāne" pie ratiņiem saļima, daži garāmgājēji tomēr sāka interesēties, vai viņai, kas nekaiš, bet daudzi arī šādā situācijā nepievērsa viņai un viņas mazulim nekādu uzmanību.

Aptaujātie cilvēki, kas nesniedza nekādu palīdzību, intervijā raidījuma žurnālistei atzina, ka nav rīkojušies pareizi, citi norādīja, ka nezina, kā rīkoties šādā situācijā, savukārt kāds vīrietis atcirta: "Kāda daļa man gar narkomāniem? Varbūt arī man vajag palīdzību?"

Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics raidījuma diskusijā pauda, ka šādā situācijās noteikti ir jānoskaidro, kas cilvēkam kaiš, kā arī aizdomu gadījumā par neadekvātu izturēšanos jāzvana policijai pa telefona numuru 110, pat ja māte apgalvo, ka viņai palīdzība nav nepieciešama. Tāpat nevajag bīties traucēt policiju citos gadījums.

Raidījuma diskusijas dalībnieks psihologs Valdis Melderis savukārt policija ierosināja arī ieviest sistēmu, ka policijai var ne tikai zvanīt, bet arī nosūtīt fotoattēlus un video par kādiem redzētiem pārkāpumiem. A. Rinkevics to arī solīja īstenot un jau šobrīd policija domājot par īpašu aplikāciju šādiem nolūkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!