Foto: LETA
Šodien plkst.11 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK) notiks sabiedriskās politikas ekspertu diskusija "Izpratne par citu valstu pilsoņu integrāciju Latvijas sabiedrībā".

Kā informēja pasākuma organizatori, konference tiek rīkota, lai analizētu gan Latvijas sabiedrības, gan pašu trešo valstu pilsoņu stereotipus par Latvijā valdošajiem uzskatiem starpkultūru komunikācijā.

Viens no diskusijas iemesliem ir sabiedrībā rezonansi guvušie sociālās kampaņas "Savi cilvēki" vides plakāti, kas aicina bez iesīkstējušiem stereotipiem paskatīties uz trešo valstu pilsoņu klātbūtni Latvijā, uz viņu vietu sabiedrībā kopumā un mazināt sabiedrības aizspriedumus par trešo valstu pilsoņu integrāciju ikdienas dzīvē.

Pēc kampaņas prezentācijas pirms gandrīz mēneša viens no trim vides plakātiem, kurā sociālā tīkla "draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks iejutās tumšādaina cilvēka ādā, izraisīja diskusiju sociālajos tīklos - no vienas puses, plakātā tika mēģināts saskatīt rasistiskus akcentus, no otras - atsevišķa sabiedrības daļa tika vainota aizspriedumos.

Pašreiz pilsētvidē aplūkojami tikai divi kampaņas plakāti - tajos ukrainietes tēlā iejutusies olimpiskā medaļniece, kamaniņu braucēja Elīza Tīruma un mūziķis Igo, kurš attēlo ķīnieti. Tomēr galvenais kampaņas jautājums - cik gatavi esam uzņemt trešo valstu pilsoņus Latvijas sabiedrībā kā savus cilvēkus un cik gatavi ir viņi iekļauties mūsu sabiedrībā, - ir palicis neatbildēts.

Diskusijā piedalīsies sociologs, pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, "draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks, starpkultūru komunikācijas eksperte Inese Lazda-Mazula, pētījumu centra "Providus" eksperte Indra Mangule, politologs Andrejs Berdņikovs, politologs Filips Rajevskis, kā arī Latvijā dzīvojošie trešo valstu pilsoņi un citi eksperti. Diskusiju vadīs žurnālists Gundars Rēders. Diskusija tiešraidē tiks translēta LTRK mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!