Partijas "Jaunais laiks" (JL) šķelšanās bija gaidāma, tomēr nākotnē tas varētu stiprināt partiju, atzina politologs Ivars Ijabs un "Providus" pētniece Iveta Kažoka.
Ijabs uzsvēra, ka jau kopš 9.Saeimas vēlēšanām JL stāvoklis bija gana bēdīgs, līdz ar to jebkāda veida pārmaiņas bija gaidāmas, turklāt tās turpmāk varētu kalpot kā partijas konsolidācijas instruments.

Politologs partijas līdzšinējās neveiksmes skaidroja ar līderības trūkumu. Kopš JL priekšsēdētāja amatu atstāja Einars Repše, nav īsti skaidrs, kas tad partiju vada un kurš ir tās līderis. Kā atzina Ijabs, "[Krišjānis] Kariņš jau nu tas noteikti nav".

Politologs uzskata, ka partijā ir pietiekami daudz citu personu ar līderības iezīmēm.

JL nākotne patlaban ir neskaidra, bet biedru masveida izstāšanās no partijas ir viela pārdomām un liks reāli paskatīties uz notikumiem, skaidroja Ijabs.

Kopumā vērtējot JL darbu, Ijabs norādīja, ka partijas iekšējā vide un darbības nepārliecina, ka tā būtu politiska organizācija ar skaidriem uzstādījumiem un kopīgiem līdzekļiem, kā tos sasniegt. Atceroties Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadībā veidoto valdību, politologs norādīja uz JL biedru nekoordinēto rīcību: "Ar Godmani runāja vairāki partijas deputāti, bet katrs runāja par savu, tāpēc nevarēja saprast partijas viedokli daudzos jautājumos."

Tomēr uz JL nākotni Ijabs raugās optimistiskāk, norādot, ka "sliktāk jau vairāk nevar būt - pēc kritieniem agrāk vai vēlāk seko kāpumi".

"Manuprāt, šī sašķelšanās ir labākais, kas ar šo partiju varēja notikt," uzsver sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Kažoka. "Jau ilgāku laiku bija skaidrs, ka JL tā līdzšinējā veidolā un sastāvā nav nākotnes. To apliecināja salīdzinoši zemie popularitātes rādītāji, kas daudz nemainījās pat brīžos, kad valdošās koalīcijas partijas zaudēja atbalstu sabiedrībā. JL bija miegaina, savstarpēju intrigu saēsta opozīcijas partija, kura lielā mērā bija zaudējusi savu politisko rīcībspēju."

Kažoka prognozē, ka, partijai sašķeļoties, abām tās līdzšinējām daļām beidzot parādās nākotnes izredzes. "Izskatās, ka "jaunajā" JL pie varas atgriezīsies partijas vecā elite - Repšes grupējums," aģentūrai LETA pastāstīja pētniece.

Kažoka prognozē, ka šie notikumi partijai atgriezīs JL iepriekš tik raksturīgo entuziasmu. Tajā pašā laikā gandrīz droši prognozējams, ka partijas publiskās izpausmes radikalizēsies un kļūs pret valdošajām partijām agresīvākas, - JL, iespējams, kļūs publiskā telpā pamanāmāks nekā līdz šim.

"Vai tas nesīs panākumus vēlēšanās? Atkarīgs no tā, cik spēcīgi būs partijas konkurenti, kuri arī iestāsies par tiesiskuma un korupcijas novēršanas vērtībām. Grūti arī prognozēt, cik lielai Latvijas pilsoņu daļai ir pieņemama agresīva politika un konkrēti Repše," norāda Kažoka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!