Foto: LETA

Šobrīd ir sacelta nepamatota ažiotāža par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora Jāņa Maizīša apzagšanu, tāpēc apsardze valsts galvenā specdienesta vadītājam nav nepieciešama, uzskata bijušais Valsts policijas (VP) priekšnieks, atvaļināts policijas ģenerālis Juris Rekšņa.

Rekšņa norādīja, ka SAB direktors ir tāds pats pilsonis kā ikviens cits Latvijas iedzīvotājs un no dzīvokļa apzagšanas neviens nav pasargāts.

Lai izvairītos no dzīvokļa apzadzējiem Rekšņa atgādina par nepieciešamību ierīkot signalizāciju, atbilstošas metāla durvis, vai veikt citus elementārus drošības pasākumus.

Neskatoties uz to, ka Latvija atrodas sarežģītā ģeopolitiskā situācijā, Rekšņa uzskata, ka nav nepieciešams veikt grozījumus likumā, lai nodrošinātu apsardzi SAB direktoram.

Viņš atgādināja, ka apsardzes nodrošināšana amatpersonām tiek veikta no nodokļu maksātāju naudas. Arī dzīvesvietas izvēlē speciālas prasības nevajadzētu noteikt. "Latvijas vēsturē ir bijuši gadījumi, kad premjeri un Valsts prezidents dzīvo parastā daudzdzīvokļu mājā," uzsvēra Rekšņa.

"Pazīstot Maizīti uzskatu, ka viņš savā datorā ekskluzīvu privāto informāciju nebūs ievadījis. Gadījums ir nepatīkams un jāizvērtē drošības riski, taču liela ažiotāža no šī gadījuma nebūtu jārada," piebilda Rekšņa.

Jau ziņots, ka Maizīša īrētajā dzīvoklī Rīgā šonedēļ notikusi ielaušanās un zagļi nozaguši datoru, kurā neesot atradusies klasificēta informācija. Maizītim ticis nozagts viņa privātais dators un paņemti vēl pāris nebūtiski priekšmeti.

Maizītis Latvijas televīzijas raidījumam "Panorāma" apliecinājis, ka datorā atradušies viņam piederošie "intelektuālā īpašuma raksti, ko esmu rakstījis kā pētnieks universitātē".

Arī Maizīša priekštecis - Jānis Kažociņš 2014.gadā cieta noziegumā. Kažociņš jau aptuveni pusgadu bija pametis SAB direktora posteni, kad Rīgas centrā 22.janvārī viņam uzbruka vairāki vīrieši. Toreiz izskanēja, ka uzbrucēji bijuši vismaz divi un izmantojuši gāzes baloniņu. Kažociņam nodarītās traumas uzreiz pēc uzbrukuma tika raksturotas kā vieglas.

Vēlāk aizdomās par šo noziegumu tika aizturēti trīs vīrieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!