Foto: LETA

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentu tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu ļautu Baltijas valstīm sevi parādīt no labākās puses, norādīja Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Viņš uzsvēra, ka pašlaik ASV ir divas ārpolitikas – viena, ko Tramps saka savos paziņojumos un sociālajā tīklā "Twitter" un otra, ko dara Kongress, ASV Ārlietu ministrija un ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss, tādēļ daudz nozīmīgāk ir skatīties uz to, ko saka kongresmeņi, nekā to, ko saka ASV prezidents.

"Ir labi tikties un sarunāties, un tas ir vajadzīgs. Baltijas valstis tērēs 2 % savai aizsardzībai, kas Trampam varētu patikt, jo viņš vienmēr iestājas par to, ka NATO ietvaros valstīm tas būtu jādara. Tomēr jāsaprot, ka bieži tam, ko Tramps pasaka, nav nekāda nozīme, nevar ņemt viņa vārdus par pilnu. Tas priekš ASV prezidenta kā spēcīgākās valsts prezidenta ir unikāla situācija," teica Hiršs.

Eksperts skaidroja, ka šādas iespējamās vizītes laikā Baltijas valstu līderiem nevajadzētu runāt par tematiem, kas saistīti ar kāda veida Krievijas iejaukšanos Baltijas valstīs, jo Tramps uz Krieviju neraugās tā, kā to dara Baltijas valstis, proti, viņš uzskata, ka Krievija nav iejaukusies ASV vēlēšanās, Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir labs līderis un tamlīdzīgi. Viņaprāt, noteikti nevajadzētu ar Trampu pārrunāt un risināt kādus Baltijai ļoti aktuālus jautājumus, jo ASV prezidents nav tas cilvēks, no kura varētu gaidīt pārdomātu un konsekventu ilgtermiņa rīcību vai politiku.

"Manuprāt, daudzās citu valstu galvaspilsētās to līderi cer, ka Tramps neko neteiks par viņu valstīm un viņu problēmām. Kamēr Tramps neiejaucas, ASV ārpolitika ir tāda pati kā eksprezidenta Baraka Obamas laikā. Tiklīdz Tramps sāk izteikties, var parādīties problēmas un daudz kas noiet greizi," piebilda Hiršs.

Šobrīd notiek darbs pie Baltijas valstu prezidentu tikšanās ar ASV prezidentu saskaņošanas, informēja Valsts prezidenta kancelejā un Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM preses sekretārs Gints Jegermanis norādīja, ka šobrīd notiek darbs pie šādas vizītes saskaņošanas, tomēr par tās norises vietu pagaidām informāciju nesniedza. Viņš skaidroja, ka ASV neapšaubāmi ir svarīgs stratēģisks partneris un Latvijas simtgadē tiek plānotas ļoti daudzas vizītes, tajā skaitā ārvalstu amatpersonu vizītes Latvijā.

Arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa preses padomnieks Jānis Siksnis apstiprināja, ka Baltijas valstu diplomāti strādā pie tā, lai nākamajā gadā šāda tikšanās varētu notikt, tomēr precīzs laiks un norises vieta vēl nav zināma.

Kā vēstīts, diplomāti gatavo Latvijas, Igaunijas un Lietuvas prezidentu tikšanos ar Trampu, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR portāls.

Portālā teikts, ka tikšanās tiek plānota jau ilgāku laiku, un to, kad un kur tā notiks, pirmām kārtām izlems ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!