Foto: DELFI Aculiecinieks
Auto žurnālists Pauls Timrots cer, ka ar agresīvajiem autovadītājiem, kuri būs sakrājuši astoņus uzskaites punktus un dosies uz braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbībām, strādās profesionāli psihologi, kuri noskaidros agresīvās braukšanas cēloņus.

Šādas izmaiņas paredz Satiksmes ministrijas ierosinātie grozījumi, kas paredz, ka, saņemot astoņus uzskaites punktus, autovadītāji saņems uzaicinājumu apmeklēt grupas nodarbības pie sertificēta psihologa. Ja nodarbības tiks apmeklētas, punktu skaits tiks samazināts par diviem punktiem, bet, ja tas netiks izdarīts, tad punktu skaits tiks palielināts par diviem punktiem.

"Gribētos, lai tajā kursu daļā darbojas labi, profesionāli psihologi, kuri tiešām strādā ar jēgu un tiešām no tā izvelk sauso atlikumu par to, kāpēc tieši šie cilvēki tā rīkojas uz ceļa," klāstīja Timrots.

Viņš arī pauda pārliecību, ka agresīvo braucēju atsaucība, lai arī nodarbības būs brīvprātīgas, būs visai liela. "Uz to punktu samazināšanu ir jāiet, gribi to vai negribi, jo tu momentā nonāc pie desmit, pēc tam, piemēram, uz ielas tiec noķerts par ātruma pārsniegšanu, tad jau ir 12 punkti, kur jau jāiet uz eksāmenu [..] tas tā iešūpo to kuģi avārijas virzienā, ka tu labprāt aiztecēsi noklausīties kursus, kuros neviens neliek kārtot eksāmenu," teica žurnālists.

Vienlaikus gan Timrots arī atzina, ka šāds ierosinājums nav nekas būtisks. "Tās nav milzīgas izmaiņas, bet par skādi tas nebūs," viņš piebilda.

Pats Timrots gan agresīvo autovadītāju uzvedību skaidroja ar anonimitātes izjūtu, kas bieži vien pārņem vadītāju pie stūres.

"Cilvēkam iekšā ir dabiska agresija, viņš pēc dabas ir agresīvs, tur neko nevar darīt, un kaut kur tas tvaiks ir jānolaiž. Ja tas nav izdarīts sportojot vai darbā nav izlamāts priekšnieks vai padotais, tad tādā anonīmā vidē kā mašīna, kur ir tikai četru ciparu numurs un logi ciet, ir ļoti viegli kļūt agresīvam," sacīja Timrots.

CSDD pārstāvis Jānis Aizpors pastāstīja, ka papildus līdzekļi šai iecerei nebūs nepieciešami.

Aizpors norādīja, ka tās iecerētas psihologu grupu nodarbības, kurās būs līdz desmit cilvēkiem. To laikā speciālisti palīdzēs identificēt, kādēļ cilvēks ir agresīvs un kā viņam palīdzēt.

"Nodarbību biežums būs atkarīgs no tā, cik būs pārkāpēji un cik aktīvi autovadītāji pieteiksies kursiem," viņš teica.

Par nodarbību telpām, visticamāk, tiks izmantotas tādas telpas, kurās jau pašlaik notiek citas psihologu grupu nodarbības.

Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātajos grozījumos iekļauta iespēja brīvprātīgi apmeklēt kursus ceļu satiksmes drošības jautājumos un drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumos, tādējādi savlaicīgi tiks dzēsti divi punkti. Šāda iespēja paredzēta vadītājiem, kuriem reģistrēti vismaz četri uzskaites punkti. Savukārt, sasniedzot astoņus punktus, tāpat kā līdz šim vadītājam tiks izsūtīts paziņojums par pienākumu obligāti apmeklēt kursus vai doties uz korekcijas grupu.

Vēl noteikumu grozījumos ir paredzēti punkti par pārkāpumiem, par kuriem līdz šim punkti netika piešķirti. Par braukšanu ar automobili, kura stikli pārklāti ar pārklājumu, kas neatbilst normatīvo aktu prasībām, tiks piešķirts viens punkts. Par transportlīdzekļa izmantošanu satiksmē, kuram nav OCTA, tiks piešķirti divi punkti, līdzīgi kā par braukšanu bez valsts tehniskās apskates.

Ceļu satiksmes drošības direkcija norāda, ka pašlaik pārkāpumu uzskaites punkti ir piešķirti 110 846 autovadītājiem, no kuriem lielākā daļa ir vīrieši – 81%. Savukārt maksimālais punktu skaits – 16 – pašlaik ir reģistrēts 222 autovadītājiem. Astoņi un vairāk punkti ir 16 013 autovadītājiem.

Pārkāpumu uzskaites sistēma Latvijā darbojas kopš 2004.gada, un pēdējās izmaiņas noteikumos veiktas 2009.gadā.

Pašlaik noteikumi paredz, ka gadījumā, ja jaunam vadītājam (stāžs mazāks par diviem gadiem) ir 10 soda punktu, viņam uz vienu gadu atņem tiesības vai līdz brīdim, kamēr saglabājas maksimālais uzskaites punktu skaits, ja ir 12 punkti – no jauna jāliek braukšanas eksāmens. Savukārt, ja ir 16 punktu, stājas spēkā tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu vai līdz brīdim, kamēr saglabājas maksimālais uzskaites punktu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!