Foto: LETA

Valstī uzņemtie patvēruma meklētāji būs jāapvieno ar to ģimenēm, tāpēc patlaban izskanējušais uzņemamo personu skaits nevar būt nedz tik precīzs, nedz neliels, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumam "1:1" sacīja Latvijas Universitātes profesors Leons Taivāns.

"Nevajag aizmirst, ka aiz katra patvēruma meklētāja ir ģimene. Šīs ģimenes būs jāpievieno, tāpēc tik precīzs un neliels skaitlis nevar būt," intervijā raidījumam norādīja eksperts.

Runājot par patlaban valdošo nostāju politikā pret bēgļu uzņemšanu, profesors raidījumam skaidroja, ka tendence esot "visu norakstīt uz politiku". Taču, pēc eksperta domām, visam pamatā ir "ļoti slikta ekonomiskā situācija". Taivāns norādīja, ka patlaban aktuālā ""politiķu spriedelēšana vairāk ir, lai vāktu popularitāti". Kopumā patlaban reāli būtu jārunā nevis par bēgļu uzņemšanu, bet gan par darbavietu veidošanu, sacīja eksperts.

Jau vēstīts, ka valdību veidojošo partiju koalīcija līdz šim nav spējusi panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu.

Eiropas Komisijas (EK) ierosinājums paredz, ka dalībvalstīm obligātā kārtā jāuzņem 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Iepriekš valdība vienojās par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, taču atbilstoši jaunajam piedāvājumam, Latvijai papildus būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi.

Jau iepriekš, lemjot par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, koalīcijā bija domstarpības par šo jautājumu, ņemot vērā Nacionālās apvienības noraidošo pozīciju.

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas ziņojumu gadījumā, ja Latvija neatbalstīs patvēruma meklētāju uzņemšanu, valstij ir sagaidāmas nopietnas politiskas, finansiālas un juridiskas sekas ilgtermiņā.

Nav teikts, ka visi riski uzreiz izpildīsies pilnā apmērā, atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), skaidrojot, ka ziņojums nav domāts biedēšanai vai šantažēšanai un sagatavots atbilstoši ministrijas rīcībā esošajai informācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!