Foto: LETA

Pašreizējā situācijā ASV senatoru paustajiem apliecinājumiem Baltijas valstīm varētu būt maza nozīme, jo ASV sākotnēji turpmākās attiecības izvērtēs ar "lielajām valstīm un tikai tad var ķerties pie mazajām", šādu viedokli pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Viņš norādīja, ka ASV senatoru vizīte Latvijā varētu būt saistīta arī ar viņu vēlmi nostiprināt savas pozīcijas ASV iekšpolitikā. Turklāt jaunievēlētajam ASV prezidentam Donaldam Trampam ir pretrunīgas attiecības ar ASV Senāta Bruņoto dienestu komitejas priekšsēdētāju Džonu Makeinu, kurš vada senatoru delegāciju.

"Ja viņi atbraukuši uz savu galvu, jāsecina, ka paziņojumiem varētu arī nebūt lielas nozīmes. Pagaidām tie neko nenozīmē," viņš sacīja, norādot, ka Tramps salīdzinoši reti izteicies par NATO, kur nu vēl par Baltijas valstīm.

"Šobrīd daudz būtiskāks jautājums ir par bijušo ASV valsts sekretāru Henriju Kisindžeru. Bet Makeins ir Makeins. Zināma ietekme viņam jau ir, taču šobrīd ne liela," sprieda eksperts.

Viņš arī norādīja, ka ASV sākotnēji vēlēsies sakārtot attiecības ar lielajām valstīm, tostarp ar Krieviju. "Iespējams, ka notiks attiecību pārstartēšana. Vienīgi kādā apmērā, uz kāda rēķina, kādas ir nostājas? Sāks jau ar lielajiem, tikai tad tiks pie mazajiem," norādīja pētnieks.

Līdzīgu viedokli pauda arī LĀI direktors Andris Sprūds, kurš norādīja, ka vizīte ir ļoti nozīmīga, jo apliecina, ka Baltijas valstis, tostarp arī Latvija, ir uzmanības lokā. "Tomēr bažīgu dara jautājums, kādēļ Baltijas valstis ir tik aktuālas tagad? Varbūt ir kādi jautājumi, kas ASV radušies, kaut kas aktuāls iekšpolitiskajā cīņā? Uzmanība jau ir laba, taču kopumā konteksts dara bažīgu," atzina Sprūds.

Viņš arī norādīja, ka jautājums par senatoru delegācijas vizītes saistību ar iekšpolitiskajiem notikumiem ASV nav vienkāršs, jo ASV iekšpolitika bieži vien ir savijusies kopā ar ārpolitiku. Tāpat Sprūds atgādināja, ka politikā ienāk jaunā paaudze, kurai priekšgājējiem aktuālie jautājumi kļūst tikai mazāk aktuāli.

Vēstīts, ka Latviju apmeklē ASV Kongresa delegācija republikāņu senatora Makeina vadībā. Delegācijas sastāvā ir arī republikāņu senators Lindsijs Greiems un demokrātu senatore Eimija Klobušara.

Savas viesošanās laikā Latvijā senatori apliecināja nepieciešamību stiprināt Baltijas reģiona drošību, kā arī norādīja uz Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā, kas netiks atstāts bez pienācīgas atbildes.

Viesošanās Latvijā ir daļa no plašākas reģionālas vizītes, kuras laikā senatori apmeklēs arī Gruziju, Igauniju, Lietuvu, Melnkalni un Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!