Foto: F64

Aizsardzības ministra, Valsts prezidenta amata kandidāta Raimonda Vējoņa (ZZS) ķermeņa valoda brīžiem liecina par nepārliecinātību, savukārt cits kandidāts - Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits rada iespaidu, ka ar viņu būtu viegli runāt.

To LNT raidījumam "900 sekundes" sacījis prezentēšanas prasmju eksperts, Rīgas Tehniskās universitātes vieslektors Oskars Priede.

Viņš norādīja, ka pārliecināts cilvēks auditorijas priekšā ir liels, viņš nebaidās aizņemt telpu. Turpretī Vējoņa gadījumā ik pa brīdim redzam, ka viņš kļūst ķermeniski mazs, lai gan kopumā tāds nav. Žestu valoda liecina par noslēgšanos, nepārliecinātību. Vērtējot saturu, Vējoņa stiprās puses ir labā spēja orientēties politiskajos procesos un pieredze.

Abstrahējoties no satura, eksperts norādīja, ka Vējoņa tēls ir ar ļoti labu perspektīvu, pie tā var piestrādāt un noslīpēt. Viņam ir salīdzinoši stalta stāja, bet nedaudz jāpiestrādā pie plecu līnijas, lai nav sagumuma efekta.

"Prasās lielāka ekspresija un emocionalitāte, viņš ļoti cenšas kontrolēt, ko pasaka un kā to pasniedz," vērtēja Priede.

Levits, viņaprāt, atstāj ļoti labu iespaidu. Spriežot pēc ķermeņa valodas, var secināt, ka viņš ir gatavs strādāt ar citiem cilvēkiem un ciena arī pretējus viedokļus. Levits rada iespaidu, ka ar viņu būtu viegli runāt. Arī viņa oratora spējas ir pietiekami labas.

Ekspertam mazliet traucējot pārlieku lielā vārdu uzsvēršana un žestu vienveidība, kas ilgākā laika psomā var traucēt uztvert saturu un atšķirt svarīgo no mazāk svarīgā.

"Levits demonstrē mieru, pārliecinātību, emocionālo inteliģenci, bet koptēls nav līdz galam sakārtots," vērtēja eksperts un piebilda, ka viņam personīgi tas rada haotisku sajūtu.

Vērtējot Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru, eksperts teica: pirmais, kas krīt acīs, ir staltā stāja. Mazliet traucējot ķermeniskā norobežošanās, kas vēsta par zināmu pārliecinātību, taču tā robežojas ar augstprātību un nevēlēšanos sadarboties ar citiem cilvēkiem.

"Ik pa brīdim viņa mīmika nespēj noslēpt patiesās emocijas un ir manāms cinisks smīns par pārējiem kandidātiem vai noteiktiem izteikumiem. Ilgtermiņā tas nav labais tonis, un nevar runāt par prezidentu, kas ir pietuvināts tautai, lai gan saturiski viņš stāsta, ka apceļo Latviju un runā ar cilvēkiem," teica Priede. Viņa vērtējumā var redzēt ļoti labu sagatavotības līmeni - Bondars ir strādājis pie tā, kā skan balss un kāda ir teikumu melodija.

"Varam vērot iemīlēšanos sevī - "es zinu, ka es esmu skaists", - un tas rada mazliet rezervētības sajūtu," piebilda eksperts.

Saeimas deputāta Sergeja Dolgopolova žesti savukārt liecinot par pārliecinātību. Viņš zinot, ko grib pateikt, neslēpj savu patieso viedokli. Tomēr balstīšanās uz podesta atstāj vecišķuma iespaidu, un tas savukārt nav tas labākais prezidenta amatā.

Runas veids liecina par vispusīgām zināšanām, asu prātu, spēju labi orientējas daudzos tematos, erudīciju. Brīžiem gan Dolgopolovs aiziet no tiešiem jautājumiem, atzīmēja eksperts. Kopumā viņa tēlā trūkstot staltuma. Arī apģērba krāsas ir īpatnējās kombinācijās - tās nav klasiskas un protokolam atbilstošas. Priede pieļāva, ka Dolgopolovam par to bijis vienalga un nav bijis pietiekamas motivācijas runāt ar stilistiem par savu koptēlu.

Priede piebilda, ka pēc ķermeņa valodas var redzēt, vai cilvēks pats jūtas atbilstošs amatam, uz kuru pretendē. Viņaprāt, Vējonis jūtas daļēji atbilstošs. Tādas pārliecinātības, kas vērojama Bondaram, Vējonim nav, taču tas lielā mērā varētu būt saistīts ar viņa temperamentu un raksturu. "Viņš labi iederas komandā, atvērts sadarbībai, bet koptēlā neredzu līderi," par aizsardzības ministru piebilda eksperts.

Jautāts, kurš no kandidātiem ir spēcīgākais amatam, Priede vērtēja, ka vizuāli tas ir Bondars, jo viņā ir viss, ko sagaidām no prezidenta kā no reprezentatīva tēla. Taču, ja skatās no satura un kā tas tiek nogādāts, vērtē dzīves pieredzi un inteliģenci, tad spēcīgākais ir Levits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!