Foto: F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien svinīgajā ceremonijā pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņus ekspremjeram Valdim Dombrovskim (V), Zolitūdes traģēdijas glābšanas darbos iesaistītajām ugunsdzēsējam Aleksandram Lācim un aktierim Ģirtam Ķesterim, kā arī daudziem citiem.

Bērziņš klātesošos sveica Latvijas 96.dzimšanas dienā, uzsverot - pilna zāle ar cilvēkiem, kuriem piešķirti valsts augstākie apbalvojumi apliecina, ka mums ir ļoti daudz stipru cilvēku. Prezidents arī piebilda, ka ejam ar lieliem soļiem uz priekšu Eiropā un esam sasnieguši to, lai nebūtu vairs tikai sekotāji un padomdevēji, bet lēmēji. Prezidents novēlēja, lai, balsoties uz sasniegto, mēs visi kopumā ietu uz priekš daudz straujāk. Viņš arī pieminēja daudzus cilvēkus, kuri bija ieradušies šodien krastmalā, lai vērotu militāro spēku parādi. Satiktie daudzie simti jaunu cilvēku ir skaidrs apliecinājums, ka mums ir nākotne, piebilda prezidents.

Viņš pasniedza otrās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni bijušajam Latvijas Ministru prezidentam, Eiropas Komisijas viceprezidentam eiro un sociālā dialoga jautājumos Dombrovskim par nopelniem valsts darbā, nozīmīgo personīgo ieguldījumu, nodrošinot Latvijai lielāku ģeopolitisko, ekonomisko un monetāro drošību un palielinot politisko ietekmi Eiropas Savienībā. Dombrovskis pateicās par augsto apbalvojumu, uzsverot, ka tas nav tikai viņa darba novērtējums, bet visu viņa trīs vadīto valdību darba novērtējums, panākot, ka Latvija no "rūpju bērna" kļuvusi par straujāk augošo ekonomiku Eiropas Savienībā. Ekspremjers akcentēja, ka tas viss nebūtu iespējams bez Latvijas sabiedrības apņēmības, pārvarot krīzi.

Klātesošie ar ovācijām sagaidīja Triju Zvaigžņu ordeņa pasniegšanu ugunsdzēsējam glābējām Lācim par varonīgu, drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību, riskējot ar savu dzīvību, glābšanas darbu veikšanā Zolitūdes traģēdijā. Lācis savā pateicības runā bija īss. "Gods kalpot Latvijai," sacīja Lācis.

Savukārt Ķesteris pēc apbalvojuma saņemšanas teica, ka tas nav viņa, bet gan visu Latvijas teātru veiksmes stāsts, kā arī pagodinājums visai Latvijas aktieru ģildei.

Šodien Melngalvju namā notika Triju Zvaigžņu ordeņu, Viestura ordeņu un Atzinības krustu pasniegšanas svinīgā ceremonija. Par nopelniem Latvijas valsts labā trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeņus pasniedza Daugavpils Universitātes rektoram Arvīdam Barševskim, bijušajai Latvijas kultūras ministrei, mākslas zinātniecei un mākslas projektu kuratorei Helēnai Demakovai, ilggadējam pašvaldības darbiniekam, Jelgavas pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam (ZZS), kā arī tekstilmāksliniecei Edītei Pauls-Vīgnerei.

Savukārt ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeņi piešķirti dzejniecei, tulkotājai un atdzejotājai Dainai Avotiņai, latviešu sabiedriskajam darbiniekam Amerikas Savienotajās Valstīs, Latvijas Republikas goda konsulam Čikāgā, zvērinātam advokātam Robertam Blumbergam, ilggadējam izglītības darbiniekam, bijušajam Cēsu sanatorijas Meža skolas direktoram Egonam Bušam, etnologam, kultūrvēsturniekam, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķim, Latvijas Universitātes profesoram Saulvedim Cimermanim, fotomāksliniekam Gunāram Janaitim, Dailes teātra aktierim Ķesterim, ugunsdzēsējam Lācim, Rīgas Tehniskās universitātes Būvzinātnes centra vadošajam pētniekam, kā arī profesoram Jurim Rihardam Naudžunam.

Piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeņi piešķirti kultūras darbiniecei, ilggadējai Latvijas Radio žurnālistei un programmu autorei Liai Guļevskai, ilggadējam jūrniecības darbiniekam, tālbraucējam kapteinim, jūrniecības vēstures pētniekam Antonam Ikauniekam, kā arī sabiedriskajai darbiniecei, biedrības "Sieviešu resursu centrs Prieks" dibinātājai un valdes priekšsēdētājai Birutai Mežalei, kā arī pludmales volejbolistam Aleksandram Samoilovam.

Savukārt ar Triju Zvaigžņu ordeņa 1.pakāpes goda zīmi tika apbalvota sabiedriskā darbiniece, Alūksnes un Apes novada politiski represēto kluba "Sarma" vadītāja Dzidra Mazika.

Tāpat šodien pasniedza trešās šķiras Viestura ordeņi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Vadības grupas Komandiera biroja vecākajam ekspertam militārās vēstures, tradīciju un patriotiskās audzināšanas jautājumos atvaļinātajam pulkvedim Jānim Hartmanim, kā arī Valsts robežsardzes koledžas direktoram pulkvedim Arvīdam Liepiņam.

Savukārt ceturtās šķiras Viestura ordeņi piešķirti Latvijas Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka vietniekam, Kriminālpolicijas biroja priekšniekam majoram Raimondam Kronbergam, Valsts robežsardzes koledžas Izglītības koordinācijas nodaļas vadītājai pulkvežleitnantei Daigai Kupcānei, Latvijas Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Speciālo objektu apsardzes pārvaldes Diplomātisko pārstāvniecību apsardzes nodaļas priekšniekam pulkvežleitnantam Uldim Pokulam, Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes priekšniekam, pulkvežleitnantam Ivaram Ruskulim, kā arī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes biroja priekšniekam, pulkvežleitnantam Ģirtam Zalānam.

Piektās šķiras Viestura ordeņi piešķirti ilggadējam sabiedriskajam darbiniekam, Latvijas Nacionālo karavīru biedrības biedram Laimonam Ezergailim, ilggadējam sabiedriskajam darbiniekam, Latvijas Nacionālo karavīru biedrības biedram Jānim Spičam, kā arī ilggadējam sabiedriskajam darbiniekam, Latvijas Nacionālo partizānu apvienības biedram Gunāram Stefanam.

Savukārt Viestura ordeņa 1.pakāpes goda zīme piešķirta Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Kājnieku brigādes štāba Personālsastāva pārvaldes vecākajam instruktoram, štāba virsseržantam Atim Nemmikam, kā arī Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes robežapsardzības nodaļas inspektoram, kinologam virsniekvietniekam Aleksejam Seļskim.
Tāpat Ordeņa kapituls nolēmis apbalvot ar Viestura ordeņa 2.pakāpes goda zīmi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona Tehniskā atbalsta un remonta rotas virsseržantu Juri Zvejnieku.

Ordeņa kapituls nolēmis par nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt otrās šķiras Atzinības krustu Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram Andrim Vilkam.

Savukārt trešās šķiras Atzinības krusti piešķirti bijušajam diplomātam, Latvijas Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas ekspertam, arhitektam Jānim Dripem, Latvijas Nacionālās bibliotēkas izpilddirektorei Dzintrai Mukānei, uzņēmējam, kultūras un mākslas mecenātam Jānim Zuzānam, kā arī Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta Tiesās izskatāmo civillietu nodaļas virsprokurorei Ramonai Bērziņai.

Ceturtās šķiras Atzinības krusti piešķirti Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhitektei Nitai Apsītei, latviešu sabiedriskajam darbiniekam ASV zvērinātam advokātam Pēterim Blumbergam, Latvijas Prokuratūras Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta prokuroram Gunāram Bundzim, zvērinātai notārei Inārai Ceičai, Ventspils Augstskolas Ekonomikas un pārvaldības fakultātes Ekonomikas teorijas un kvantitatīvo metožu katedras vadītājam profesoram Andrejam Jaunzemam, ilggadējai Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniecei, baleta repetitorei, klasiskās dejas pedagoģei Regīnai Kaupužai, ilggadējam Valmieras rajona tiesas tiesnesim un bijušajam Valmieras rajona tiesas priekšsēdētājam Indulim Konošonokam, politiķim un lauksaimniekam Armandam Krauzem, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītājai, Rīgas Stradiņa universitātes profesorei, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklei Sandrai Lejniecei, ilggadējam pašvaldības darbiniekam, Smiltenes novada domes priekšsēdētājam Aināram Mežulim, kā arī Latvijas Olimpiskās komitejas viceprezidentam, Latvijas Olimpiešu kluba prezidentam Raimondam Bergmanim.

Tāpat ceturtās šķiras Atzinības krusta piešķirti ilggadējam Latvijas Universitātes aģentūras "Latvijas Universitātes Bioloģijas institūts" Augu minerālās barošanās laboratorijas vadošajam pētniekam augu fizioloģijā, zinātniskajam konsultantam Vilnim Nollendorfam, ilggadējai Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktora vietniecei izglītības darbā Skaidrītei Ozoliņai, ilggadējai izglītības darbiniecei, bijušajai Maltas 1.vidusskolas direktorei un bioloģijas skolotājai Marijai Podniekai, Latvijas Ārlietu ministrijas Otrā divpusējo attiecību departamenta direktora vietniecei, Amerikas un Karību valstu nodaļas vadītājai Dacei Rutkai, uzņēmējam, Nacionālo būvkompāniju apvienības padomes priekšsēdētājam Mārim Saukānam, ilggadējam meža nozares darbiniekam, Latvijas-Zviedrijas mežizstrādes kopuzņēmuma SIA "Billerudkorsnas Latvia" valdes loceklim Varim Sīpolam, Valkas Mākslas skolas direktorei, zīmēšanas, gleznošanas un kompozīcijas skolotājai Marutai Stabulniecei, ilggadējam VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" Valmieras nodaļas priekšniekam Valdim Stiģim, kā arī arheologam, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes Arheoloģijas un vēstures palīgzinātņu katedras vadītājam, profesoram, Latvijas vēstures institūta vadošajam pētniekam, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklim Andrejam Vaskam, kā arī tulcei, Eiropas Komisijas Mutiskās tulkošanas ģenerāldirektorāta latviešu valodas tulku nodaļas vadītājai, filoloģijas doktorei Ievai Zaubergai.

Piektās šķiras Atzinības krusti piešķirti ilggadējai SIA "Vidzemes slimnīca" poliklīnikas Valkā vecmātei Zintai Aleksejevai, ilggadējam sabiedriskajam darbiniekam, Latviešu virsnieku apvienības biedram Oskaram Baltputnim, Tukuma novada pašvaldības kapitālsabiedrības "Irlavas Sarkanā Krusta slimnīca" ilggadējai direktorei, ārstei internistei Valentijai Emburei, ilggadējam kultūras darbiniekam, baleta mākslas vēsturniekam Igoram Freimanim, VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" anesteziologam reanimatologam Pēterim Kļavam, ilggadējai Nacionālā botāniskā dārza Salaspilī selekcionārei, pētniecei Maijai Krisbergai, akmeņkaļu amata meistaram, SIA "Akmens apstrādes centrs AKM" valdes loceklim un līdzīpašniekam Guntim Pandaram, Latvijas Sporta medicīnas asociācijas prezidentei, Valsts sporta medicīnas centra direktorei, sporta ārstei un pedagoģei Ilgai Sarmītei Priedītei.

Tāpat piektās šķiras Atzinības krusti piešķirti Valsts sociālās aprūpes centra "Rīga" direktora vietniecei, filiāles "Pļavnieki" vadītājai Vēsmai Priedītei, ilggadējai Tautas deju ansambļa "Zelta sietiņš" deju pedagoģei Mairitai Ramzai, ilggadējam Madonas novada Vestienas pagasta ģimenes ārsta prakses vadītājam, ģimenes ārstam Jurim Reinbaham, ilggadējam Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas sporta pedagogam un basketbola trenerim Edvīnam Sprūdem, ilggadējam izglītības darbiniekam, bijušajam Vecmuižas pamatskolas un Duntes astoņgadīgās skolas direktoram un pedagogam Jānim Studeram, ilggadējai Jūrmalas mūzikas vidusskolas speciālo klavieru pedagoģei un direktora vietniecei mācību darbā Irēnei Štrausei, kā arī ilggadējam lauksaimniecības darbiniekam Ēvaldam Viļumsonam.

Savukārt ar Atzinības krusta 1.pakāpes goda zīmi apbalvota ilggadējā izglītības darbiniece, Bulduru Dārzkopības vidusskolas muzeja vadītāja Rita Dreimane, bet ar Atzinības krusta 2.pakāpes goda zīmi apbalvots valsts aģentūras "Latvijas Kara muzejs" Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs Mārtiņš Mitenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!