Foto: LETA

Ienākot elektroenerģijas tirgū jauniem spēlētājiem, elektrības cenas samazināsies, tomēr tas nenotiks uzreiz, bet, iespējams, pēc diviem gadiem, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Straujuma atzina, ka tic tam, ka ar laiku elektrības cenas samazināsies. Kā piemēru viņa minēja to, ka Latvijā ir viens no augstākajiem interneta datu pārraides ātrumiem pasaulē, kas ir vien tādēļ, ka Latvijā šajā tirgū ir ļoti daudz spēlētāju. Viņa gan uzsvēra, ka cenas nesamazināsies uzreiz, bet, iespējams, pēc diviem gadiem.

Tirgus atvēršana nepieciešama, lai tirgū ienāktu jauni spēlētāji un elektrības cenas perspektīvā kristos, sacīja Straujuma. Viņa atgādina, ka līdz 5.janvārim Labklājības ministrijai bija jāsakārto mehānisms, kā kompensēt elektrības cenu kāpumu tai sabiedrības daļai, kam tas visvairāk nepieciešams.

Otrdien Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) informējis, ka pagaidām nav panākta vienošanās ar Latvijas Pašvaldību savienību. Ministrijai uzdots līdz nākamotrdienai sagatavot priekšlikumus tam, kā varētu notikt kompensācija. Pašvaldību savienība iebilst šīs summas iestrādāšanā kompensācijā par dzīvokļu maksājumiem. "Es esmu pārliecināta, ka nedēļas laikā mēs atradīsim kompromisu," teica Straujuma.

Vēl viens kompensēšanas mehānisma variants būtu tas, ka pašvaldības elektroenerģijas piegādātājiem dotu sarakstus ar tie cilvēkiem, kam nepieciešama šāda palīdzība. Tādējādi kompensācija jau tiktu iekļauta cenā. Šāda palīdzība nepieciešama aptuveni 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Tāpat "Latvenergo" piedāvās atlaides daudzbērnu ģimenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!