Foto: F64

Tieslietu ministrija (TM) ir sagatavojusi noteikumus, kas regulēs elektronisko uzraudzību nosacīti atbrīvotajiem noziedzniekiem.

Iepriekš Saeimā pieņemtie grozījumi normatīvajos aktos paredz ar šī gada 1.jūliju ieviest elektronisko uzraudzību, kuru varēs noteikt personām, kuras pretendē uz nosacītu pirms termiņa atbrīvošanu no soda izciešanas. Ieviešot elektronisko uzraudzību, tiks radīta sistēma, kurā notiesātais daļu no soda izcieš ieslodzījuma vietā, bet daļu soda - sabiedrībā.

TM izstrādājusi Ministru kabineta noteikumus par kārtību, kādā Valsts probācijas dienests (VPD) uzraudzīs nosacīti notiesātās, nosacīti pirms termiņa no soda izciešanas atbrīvotās, nosacīti no kriminālatbildības atbrīvotās personas un personas, kurām piemērots papildsods - probācijas uzraudzība.

Noteikumu projekts paredz, ka probācijā iesaistītais notiesātais drīkstēs atrasties ārpus dzīvesvietas tikai elektroniskās uzraudzības grafikā norādītajā laikā un norādītās aktivitātes ietvaros. Nosacīti atbrīvotajam būs jāsniedz informāciju elektroniskās uzraudzības grafika izveidei, un tad amatpersonas sagatavos grafiku un noteiks datumus, kad elektroniskās uzraudzības bāzes stacija tiks uzstādīta notiesātā dzīvesvietā un speciāla aproce piestiprināta viņa ķermenim. Noziedzniekam ar parakstu būs jāapliecina, ka viņš apņemas nebojāt elektroniskās uzraudzības ierīces un nodrošināt to nepārtrauktu darbību.

Grafikā būs fiksētas aktivitātes, kuru ietvaros notiesātais var atrasties ārpus dzīvesvietas. Grafikā būs iespējams veikt izmaiņas. Notiesātais drīkstēs atrasties ārpus dzīvesvietas tikai grafikā norādītajā laikā un norādītās aktivitātes ietvaros. Ja viņš neatradīsies grafikā norādītajā laikā un vietā, tad tas tiks uzskatīts par likumā paredzētu pārkāpumu.

Notiesātajam būs jāinformē VPD, ja viņa dzīvesvietā plāno pastāvīgi uzturēties personas, kuras nav devušas savu piekrišanu viņa elektroniskās uzraudzības veikšanai.

Noteikumi arī paredz, ka par elektronisko uzraudzību saistīto pienākumu nepildīšanu tiks uzskatīta rīcība, ja notiesātais radīs šķēršļus piekļūt savā dzīvesvietā esošajām elektroniskās uzraudzības ierīcēm to darbības pārbaudei vai elektronisko ierīču izņemšanai no dzīvesvietas. Ja tiks likti šādi šķēršļi, tad VPD varēs pieaicināt Valsts policijas pārstāvi.

Ja notiesātais elektroniskās uzraudzības laikā būs priekšzīmīgi pildījis kriminālsodā paredzētos pienākumus un būs iestājies noteiktais termiņš, saskaņā ar kuru ir iespējama nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana bez elektroniskās uzraudzības noteikšanas, VPD varēs nosūtīt tiesai iesniegumu par šīs uzraudzības atcelšanu.

Šo noteikumu projektu 24.februārī izskatīs valdība.

Jau ziņots, ka notiesāto elektroniskās uzraudzības ieviešana kā alternatīva ieslodzījumam tiks ieviesta no 1.jūlija, nevis no 1.februāra, kā tas bija paredzēts iepriekš. VPD, organizējot elektroniskās uzraudzības ieviešanai nepieciešamās tehnoloģijas iepirkumu, saskārās ar problēmām, kas neļāva elektroniskās uzraudzības sistēmu ieviest ar šī gada 1.februāri.

Februāra sākumā jautāts par elektroniskajām aprocēm notiesāto uzraudzībai, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka slikti strādājusi VPD vadība, izstrādājot iepirkuma pieteikumu. Viņš arī papildināja, ka ministrijā tiek veikta pārbaude, vai šajā gadījumā nav bijušas "tādas neizdarības", kuras būtu par pamatu disciplinārlietas ierosināšanai.

Valdība februāra sākumā pieņēma zināšanai TM informatīvo ziņojumu, kurā skaidrota situācija, ka no 2016.gada aprīļa elektroniskās uzraudzības ieviešanai vairs nebūs pieejami Norvēģijas finanšu instrumenta līdzekļi.

Ministrijai tika atļauts uzņemties ilgtermiņa saistības elektroniskās uzraudzības nodrošināšanai, atļaujot VPD noslēgt elektroniskās uzraudzības tehnoloģiju nomas līgumu uz pieciem gadiem un paredzot finansējumu ne vairāk kā 2 778 160 eiro apmērā, lai nodrošinātu Norvēģijas finanšu instrumenta projekta rezultātu ilgtspēju.

Tomēr tajā pašā laikā tika rosināts, ka no nākamā Norvēģijas finanšu instrumenta perioda līdzekļiem varētu segt projekta izmaksu daļu indikatīvi 2 778 160 eiro apmērā no 2016.gada 30.aprīļa saistībā ar risinājumu, ka VPD uzņemas elektroniskās uzraudzības tehnoloģijas nomas iepirkuma līguma saistības uz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!