Foto: F64
Svētdien pēcpusdienā bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte ar domubiedriem dibināusi politisko biedrību, kuru sauks par "Meierovica biedrība par progresīvām pārmaiņām", liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Biedrība iestāsies par pārmaiņām, atvērtu politiku un sabiedrības aktīvu līdzdalību politikas procesos, lai tā kļūtu kvalitatīvāka, liecina vairāku avotu sniegtā informācija aģentūrai LETA.

Biedrība netiek dibināta, lai iekļautos apvienībā "Vienotība". Tā nebūs politiska partija, un biedrības biedri nav tā sauktā Ēlertes domu biedru grupa, kura kandidēs Saeimas vēlēšanās.

Biedrības darbībā būs divi virzieni, portālu "Delfi" informē tās dibinātāji. Pirmkārt, veicināt atvērtu politiku, tikties ar cilvēkiem visā Latvijā, aicināt formulēt priekšlikumus, līdzdarboties, lai panāktu izmaiņas gan valsts politikas, gan pašvaldību līmenī. Otrkārt, pulcēt ekspertus, lai, ņemot vērā iedzīvotāju ieteikumus, izstrādātu priekšlikumus, kā pārmaiņas panākamas.

Dibinātāji biedrības nosaukumam izvēlējušies Latvijas pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Meierovica vārdu, kuram bija izcili nopelni mūsu valsts atdzīšanai XX gadsimta sākumā.

Biedrības mērķis ir pulcināt cilvēkus, kuriem rūp Latvijas nākotne. Kā liecina neoficiāla informācija, biedrībā būs ap 30 biedriem, un tai būs arī vairāki atbalstītāji.

"Biedrība ir politiska, jo nodarbosies ar politikas ietekmēšanu. Bet biedrība nav partija un biedrība nav partejiska," raidījumam "Nekā personīga" sacīja Ēlerte. Viņa norāda, ka "šī biedrība nav radīta, lai pastāvētu līdz vēlēšanām un tad izgaistu, kā tas ir noticis ar dažu labu biedrību. Šai biedrībai ir ilglaicīgi plāni politikas ietekmēšanā."

Raidījums ziņo, ka noslēpumā ilgi turētie dibinātāji tagad kļuvuši zināmi. To vidū gan uzņēmēji un mākslinieki, gan baņķieri un zinātnieki. Publiciste un bijusī diplomāte Anna Žīgure, Pasaules dabas fonda Latvija direktors Uģis Rotbergs, Latvijas pārstāve Eiropas Savienības tiesā Kristīne Drēviņa, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesors Tālis Tisenkopfs un Stradiņa universitātes asociētais profesors Andris Sprūds. Kā arī finansiste un bijusī "Hansabankas" vadītāja Ingrīda Blūma, režisors un "Jaunā Rīgas teātra" vadītājs Alvis Hermanis, bijušais LPP/LC politiķis Georgs Andrējevs, Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš, sabiedrības par atklātību ,,Delna,, vadītāja Lolita Čigāne, Ārpolitikas institūta vadītājs un sociāldemokrāts Atis Lejiņš, Nacionālo Bruņoto spēku pulkvedis Raimonds Rublovskis.

Ekspertu statusā biedrībā darbosies Organiskās sintēzes institūta direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš, Rīgas Ekonomikas augstskolas docents Vjačeslavs Dombrovskis, informācijas tehnoloģiju uzņēmuma ,,Tilde,, vadītājs Andrejs Vasiļjevs, arī bijušais Tautas partijas biedrs arhitekts un uzņēmējs Uldis Pīlēns un citi.

Tikšot apsvērts, ka par biedrības goda priekšsēdētāju varētu aicināt eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, informē raidījums. Vīķe-Freiberga gan pagaidām to neapstiprina un arī savus politiskos plānus patur pie sevis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!