Sarmīte Ēlerte nolēmusi atstāt laikraksta "Diena" galvenās redaktores amatu, kuru ieņēma kopš 1992.gada. Viņas vietā būs SIA "Reģionālā prese Diena" direktore – galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Kā vēsta diena.lv,  Sarmīte Ēlerte nolēmusi atstāt amatu brīdī, kad saskaņā ar a/s "Diena" valdes lēmumu tiek konsolidēts uzņēmuma ziņu mediju bizness, apvienojot nacionālo un reģionālo mediju izdevniecības "Laikraksts Diena" un "Reģionālā prese Diena". Par visu izdevniecības mediju satura attīstību atbildēs izdevniecības galvenā redaktore Nellija Ločmele, šobrīd SIA "Reģionālā prese Diena" direktore – galvenā redaktore.

Lēmums par uzņēmumu apvienošanu pieņemts ar mērķi izveidot spēcīgāko multimediālo izdevniecību Latvijā, portālu informēja a/s "Diena" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens. Uzņēmumu apvienošanas process sāksies nekavējoši un noslēgsies gada beigās.

"Esmu bijusi kopā ar "Dienu" vairāk nekā 18 gadus, tie ir bijuši lieliski un vienlaikus ļoti smaga darba gadi. Šobrīd vēlos atvilkt elpu. "Dienas" pāreja kompaktajā formātā un Dienas portāla uzsākšana bija divi lielie projekti, kuriem man bija svarīgi būt klāt. Tagad "Dienai" sākas nākamais enerģiskas un stabilas attīstības posms, un es esmu droša, ka Nellija Ločmele ir īstais vadītājs. Viņai ir tuvas "Dienas" vērtības, viņai, ne mazāk kā man, rūp Latvijas demokrātijas kvalitāte un, ne mazāk stingri kā es, viņa iestāsies par vārda brīvību," aizejot no amata, saka Ēlerte.


Ilggadējā "Dienas" redakcijas vadītāja iepriekš bieži iekļauta dažādos Latvijas ietekmīgāko cilvēku sarakstos. Galvenokārt, tas noticis, pateicoties tieši Ēlertes ieņemamajam amatam, jo laikraksts "Diena" tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem Latvijas masu medijiem.

Ēlerte un viņas vadītais izdevums pērn bija vieni no iniciatoriem tā dēvētajai lietussargu revolūcijai, kuras ietekmē politiķiem neizdevās no amata atbrīvot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Alekseju Loskutovu, bet amatu nācās atstāt toreizējam premjeram Aigaram Kalvītim (TP).

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīva datiem 1957.gadā dzimusī Ēlerte žurnālistikā darbojas kopš 1978.gada, kad sāka strādāt laikrakstā "Literatūra un Māksla". Atmodas laikā - no 1988. līdz 1990.gadam - Ēlerte bija Latvijas Tautas frontes (LTF) informācijas centra vadītāja, vēlāk vadīja arī Augstākās Padomes preses centru un sāka strādāt jaunizveidotajā, toreiz valstij piederošajā laikrakstā "Diena".

Kad Augstākā Padome 1992.gada 1.aprīlī pieņēma lēmumu par laikraksta privatizāciju, Ēlerte bija viena no privātās AS "Diena" dibināšanas iniciatorēm. AS "Diena" tika izveidota kā slēgta akciju sabiedrība ar ārzemju kapitālu. Par akcionāriem kļuva Zviedrijas izdevniecība "Expressen" un "Dienas" darbinieki. Tolaik Ēlertei kopā ar pašreizējo AS "Diena" prezidentu Arvilu Ašeradenu, laikraksta komentāru lapas redaktoru Paulu Raudsepu un darbību "Dienā" patlaban jau pārtraukušo ilggadējo uzņēmuma viceprezidentu Zigurdu Drafenu piederēja 31% no AS "Diena" pamatkapitāla.

Pēc privatizācijas Ēlerte kļuva par laikraksta galveno redaktori.

Ēlerte augstāko izglītību ieguvusi Latvijas Valsts universitātes (tagad - Latvijas Universitāte) žurnālistikas nodaļā, neklātienē beigusi arī Vissavienības valsts kinematogrāfijas institūtu Maskavā, kur ieguva kino kritiķes kvalifikāciju.

Ēlerte kopš 1989.gada ir Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedre, no 1998. līdz 2007.gadam bija "Sorosa fonda Latvija" valdes priekšsēdētāja. Ēlerte ir arī Nacionālā kino centra spēlfilmu ekspertu komisijas locekle un Valsts Kultūrkapitāla fonda padomes locekle.

Pagājušā gada oktobrī Ēlerte piedalījās domnīcas jeb "think tank" - Eiropas Starptautisko attiecību padomes (European Council on Foreign Relations) dibināšanā. Starp padomes 50 dibinātājiem ir bijušie premjeri, bijušie un esošie parlamentārieši un ministri, intelektuāļi, biznesa līderi, žurnālisti un citi gan no Eiropas Savienības dalībvalstīm, gan kandidātvalstīm.

Vienīgais Latvijas pārstāvis padomē ir Ēlerte. Starp padomes dibinātājiem ir arī bijušais Igaunijas premjerministrs Marts Lārs, bijušais Somijas prezidents un ANO īpašais vēstnieks Kosovas jautājumā Marti Ahtisāri, bijušais Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers, amerikāņu miljardieris un "Atvērtās sabiedrības institūta" priekšsēdētājs Džordžs Soross u.c.

AS "Diena" ir lielākais mediju koncerns Latvijā, tas izdod nacionālos un reģionālos laikrakstus, žurnālus un sniedz preses drukāšanas un izplatīšanas pakalpojumus. Laikraksts "Diena" ir pazīstamākais uzņēmuma izdevums. Kompānijas akciju kontrolpakete patlaban pieder Zviedrijas mediju koncernam "Bonnier AB".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!