Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saskatījusi pārkāpumus deputāta Andreja Elksniņa (S) izteikumos Saeimas plenārsēdē, debatējot par opozīcijas rosināto finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) demisijas pieprasījumu.

Ētikas komisijas sēde iesākās ar video demonstrēšanu. Tajā bija redzams, kā Elksniņš 22. decembra plenārsēdē kritizē valdības darbu. "Šādos brīžos man ir žēl, ka mēs, piemēram, neesam Ķīnā. Paņemtu profilakses pēc pāris, nostādītu pie sienas, un mēs sāktu būvēt ceļus, sāktu būvēt rūpnīcas, un viss būtu pilnīgākā kārtībā. Mums būtu izaugsme," debatējot norādīja deputāts.

Solvita Āboltiņa (V) informēja komisiju, ka viņa uzskata: pārkāpts Saeimas deputātu ētikas kodeksa 8. pants. Tas nosaka, ka deputāts nelieto tādus izteikumus un neatbalsta tādu rīcību, ko var uztvert kā aicinājumu uz pretlikumīgu darbību. Tāpat kodekss nosaka, ka deputāts respektē cilvēktiesības un argumentācijai neizmanto atsaukšanos uz sava oponenta rasi, dzimumu, ādas krāsu, tautību, valodu, reliģisko pārliecību, sociālo izcelsmi vai veselības stāvokli.

Deputāte paskaidroja, ka pārstāv frakcijas "Vienotība" viedokli. Frakcijas ieskatā Saeimai ar Elksniņa izteikumiem ir nodarīts liels kaitējums.

Elksniņš, aizstāvot sevi, uzsvēra, ka Āboltiņa nav tā persona, kas var vērtēt un runāt par ētikas pārkāpumiem. Vienlaikus viņš atgādināja, ka "Vienotība" ilgstoši ir bijusi pie varas un ir vainojama pie korupcijas valstī.

Pēc šiem deputāta vārdiem Āboltiņa komisijai paziņoja, ka viņai nav jāuzklausa, tas, ko viņa ir vai nav darījusi un komisijas sēžu zāli pameta. Pēcāk Elksniņš paziņoja, ka tieši Āboltiņas lēmums pamest telpu ir ētikas pārkāpums.

Deputāts aicināja komisijas deputātus vadīties pēc sirdsapziņas un paziņoja, ka rēķinājies, ka sēde izvērsīsies par "politisko tiesu", jo valdošās koalīcijas pārstāvju lēmums būs politisks.

Viņš arī aicināja komisijas deputātus pašiem saprast, ko viņš domājis ar izteikumiem kādu "pielikt pie sienas".

Raivis Dzintars (NA) skaidroja, ka, viņaprāt, Elksniņa uzvedība ir daļa no priekšvēlēšanu kampaņas. Viņš aicināja izteikumos vērtēt kontekstā ar to, ka deputāta pārstāvētajai partijai "Saskaņa" ir noslēgts līgums ar Krievijas partiju "Vienotā Krievija".

Lielākā daļa Ētikas komisijas deputātu saskatīja ētikas pārkāpumu Elksniņa izteikumos, izņemot komisijas priekšsēdētāju Vitāliju Orlovu (S) un deputāti Zentu Tretjaku (S). Saeimas komisija lēma izteikt mutisku brīdinājumu Elksniņam.

Vēstīts, ka Saeimas vairākums decembra izskaņā neatbalstīja opozīcijas partiju pārstāvju rosinātās finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) un labklājības ministra Jāņa Reira (V) demisijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!