Foto: EPA/LETA

Ticamākais, valdība rīt lems apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas nākamgad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā, pirmdien pēc Ministru kabineta komitejas sēdes žurnālistiem sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Valdība jau pagājušajā nedēļā lēma neatbalstīt ekonomikas ministres ierosinājumu apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē, piešķirot Latvijas paviljona būvniecībai papildu 1,6 miljonus eiro. Taču jautājums par Latvijas dalību izstādē tiks atkārtoti skatīts rītdienas, 23.decembra, valdības sēdē.

Reizniece-Ozola joprojām uzsver, ka Latvijas dalība "World Expo" izmaksās pārāk dārgi - kopumā 7,3 miljonus eiro. Turklāt, pēc ministres teiktā, gatavošanās termiņš ir ļoti īss un saspringts, lai kvalitatīvi īstenotu projektu.

Ministre arī informēja, ka Ekonomikas ministrija ir saņēmusi galīgo piedāvājumu no Šveices būvuzņēmuma "Adunic AG", kas apņēmies laikā uzbūvēt Latvijas paviljonu par aptuveni 3,1 miljonu eiro.

"Kompānija ir gatava būvēt Latvijas paviljonu, taču man joprojām šķiet, ka Latvijai no dalības izstādē ir jāatsakās," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Viņa pieļāva, ka valdība rīt tomēr nolems apturēt Latvijas dalību izstādē "World Expo". "Visticamāk, valdība apsver iespēju atteikties no projekta," uzskata ministre.

Jau ziņots, ka Latvijas paviljona būvniecību "World Expo" par 3,1 miljonu eiro plāno uzticēt Šveices būvuzņēmumam "Adunic AG", kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē "World Expo", pagājušajā nedēļā paziņoja Reizniece-Ozola.

Ministre informēja, ka decembrī bez rezultātiem beidzās Latvijas paviljona būvniecības iepirkums, kurā piedalījās divi pretendenti - "RBSSkals Būvvadība" un Itālijas uzņēmums "Paolo Beltrami S.p.A" ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA "Baumeister". "RBSSkals Būvvadības" piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, taču "Paolo Beltrami S.p.A" - 6,22 miljoni eiro. Ministre norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc ar aizdomām par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos Ekonomikas ministrija (EM) vērsās Konkurences padomē (KP).

Pēc nenotikušā iepirkuma EM apzināja citu būvnieku piedāvājumus, kopumā saņemot septiņu uzņēmumu nesaistošos piedāvājumus, kas svārstījās no 3,16 līdz 4,37 miljoniem eiro. EM nolēma izvērtēt divus labākos piedāvājumus - Itālijas uzņēmuma "Prana/Progeca", kas patlaban būvē Čehijas paviljonu izstādē "World Expo", un Šveices kompānijas "Adunic AG", kas patlaban būvē Austrijas un Vācijas paviljonus izstādē "World Expo".

Līdz šim noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē "World Expo 2015" paredz valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību "Expo 2015" noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!