Valdība otrdien nolēma neatcelt enerģētiskās krīzes stāvokli valstī, bet par mācību pārtraukuma pagarināšanu nepieciešamības gadījumā lems pašvaldības vai skolu īpašnieki, portāls “Delfi” uzzināja valdības komunikācijas departamentā.
Valdība vienojas nepagarināt vispārējo mācību pārtraukumu, bet vietās, kur joprojām nav elektrības vai skolas ēkas ir stipri cietušas vētrā pagājušās nedēļas nogalē, mācības varēs neatsākt.

"Delfi" jau vēstīja, ka šorīt Enerģētiskās krīzes centrs, izvērtējot situāciju valstī, nolēma ieteikt valdībai pagaidām neatcelt svētdien izsludināto enerģētiskās krīzes stāvokli.

Krīzes stāvokli varēs atcelt, ja elektroenerģijas piegāde būs atjaunota un enerģijas patēriņa zudumi valstī būs mazāki par 7%. Šobrīd elektrotīklos slodze ir 10% mazākā par normu, pēc vētras tā bijusi 30-40% mazāka.

Vidzeme

Rīt Vidzemē mācības varētu neatsākties vairākās skolās, piemēram, Valkas rajonā mācības, iespējams, nesāksies deviņās izglītības iestādēs, aģentūra LETA uzzināja rajonu izglītības pārvaldēs.

Valkas rajona izglītības inspektore Dzintra Auzāne aģentūrai LETA sacīja, ka mācības elektroenerģijas, apkures vai ūdens trūkuma dēļ rīt nesāksies Ozolu pamatskolā Zvārtavas pagastā, Palsmanes pamatskolā un speciālajā internātskolā, kā arī Grundzāles, Vijciema, Kārķu, Trikātas, Birzuļu un Ķempu pamatskolās.

Viņa gan prognozēja, ka līdz vakaram, iespējams, kādā no šīm skolām elektropadeve atjaunosies un mācības varēs sākties.

Limbažu rajonā mācības rīt nesāks Katvaru speciālajā internātskolā, jo tai elektrības trūkuma dēļ nedarbojas bioloģiskās attīrīšanas iekārtas. Elektrības patlaban nav arī skolām Skultē, Staicelē un Bīriņos. Arī tur rīt, iespējams, mācības vēl nesāksies, aģentūrai LETA pastāstīja Limbažu rajona izglītības pārvaldes vadītājs Gunārs Mežapuķe.

Cēsu rajonā mācības varētu nesākties Drabešu un Spāres speciālajās internātpamatskolās, Pētera skolā Zosēnu pagastā un Rāmuļu pamatskolā. Šīs izglītības iestādes patlaban ir bez elektrības, taču, kā sacīja rajona izglītības pārvaldes vadītājs Tālis Jaunzemis, "situācija mainās ik pa stundai" un, iespējams, jau rīt skolās būs atjaunota elektroenerģijas padeve, un mācības varēs sākties.

Jaunzemis sacīja, ka kopumā rajona izglītības iestādes vētrā nav cietušas, nav cietis arī neviens skolēns vai pedagogs.

Gulbenes rajonā rīt elektrības trūkuma dēļ varētu nestrādāt Stradu pamatskola un Litenes pirmsskolas izglītības iestāde. Abās vietās ir bojāta zemsprieguma līnija, un, iespējams, ka to šodien līdz vakaram izdosies salabot, aģentūra LETA uzzināja Gulbenes rajona Izglītības pārvaldē.

Alūksnes rajonā patlaban nav zināms, vai mācības atsāksies Gaujienas speciālajā internātskolā un Sikšņu pamatskolā. Ar šīm iestādēm rajona Izglītības pārvaldei vēl nav izdevies sazināties. Citās mācību iestādēs rīt mācības atsāksies, dažviet skolēniem būs saīsinātas mācību stundas, lai viņus varētu palaist mājās pirms tumsas iestāšanās.

Alūksnes rajona Izglītības pārvaldes vadītāja Ināra Līdaciņa aģentūrai LETA sacīja, ka Apes arodskolā ir saņemts saskaņojums no Izglītības un zinātnes ministrijas par to, ka mācības tur atsāksies tikai 17.janvārī, jo šo iestādi apmeklē skolēni no visas Latvijas un viņiem nebūtu izdevīgi braukt uz skolu nedēļas vidū.

Līdaciņa informēja, ka rajonā vēl aizvien nav nodrošināta pienācīga elektropadeve, tāpēc iespējams, rīt mācības nesāks vēl kādas skolas.

Valmierā mācības rīt atsāksies visās izglītības iestādēs, aģentūrai LETA apliecināja domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Kazuša.

Zemgale

Lielākajā daļā Zemgales skolu rīt, 12.janvārī, bērni atsāks mācības, aģentūra LETA uzzināja, aptaujājot pašvaldības.

Kā aģentūru LETA informēja Tukuma domes priekšsēdētājas palīdze sabiedrisko attiecību jautājumos Liene Zērvēna, Tukumā visas skolas ir gatavas atsākt mācības.

Mācības tiks nodrošinātas arī divās skolās, kam vētrā bojāti jumti - Tukuma Raiņa ģimnāzijā un Vakara un neklātienes vidusskolā, jo šīm skolām ir mīkstā seguma jumti, kas neapdraud skolēnu drošību. Skolas mācībām bijušas gatavas jau vakar, arī skolotāji vakar un šodien bija ieradušies darbā un pilsētā strādāja pirmsskolas izglītības iestādes.

Savukārt Tukuma rajona padomes priekšsēdētājs Edmunds Pētersons norādīja, ka rajonā nav krīzes situācija, bet par mācību atsākšanu skolās lems katra pagasta pašvaldība.

Vai bērni varēs mācīties, būs atkarīgs no tā, vai pagastos tiks atjaunota elektroenerģijas piegāde. Šodien bez elektrības joprojām ir Lapmežciems, Engure un Lestene, bet pārējās pašvaldībās elektrības piegāde atjaunota daļēji. Elektrības trūkuma dēļ rajonā nav iespēju pilnībā apzināt situāciju un informēt iedzīvotājus, skaidroja Pētersons.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja vietniece Aina Podvinska informēja, ka rīt mācības atsāks visas novada skolas. Visās skolās ir elektrība un vētra mācību iestādēm nav nodarījusi nopietnus bojājumus. Bērni ir noilgojušies pēc skolas un viņu vecāki arī, piebilda Podvinska.

Savukārt Aizkraukles rajonā rīt divas skolas vēl nevarēs atsākt mācības, uzsvēra Aizkraukles rajona Izglītības pārvaldes vadītāja Vilma Brikmane. Elektrības trūkuma dēļ mācības nevarēs notikt Jaunjelgavas vidusskolā. Izglītības pārvaldei neesot nekādu ziņu par Vīgantes pamatskolu, arī ar pašvaldību neesot iespējams sazināties, jo nav atjaunota elektrības piegāde.

Rīt mācības turpināsies visās Jelgavas rajona skolās, aģentūru LETA informēja Jelgavas rajona padomes Izglītības pārvaldē. Rajona skolām vētra nav nodarījusi nopietnus postījumus - izsisti daži logi, no jumtiem norauti atsevišķi šīfera gabali, nopietnāk bojāts vienīgi Vircavas vidusskolas sporta halles jumts, skaidroja Izglītības pārvaldē.

Mācības atsāks visas Jelgavas pilsētas skolas, jo būtiskākie vētras postījumi ir novērsti, informēja domes Izglītības pārvaldē.

Arī visas Bauskas rajona skolas rīt varēs turpināt mācības, pastāstīja Bauskas rajona padomes Izglītības pārvaldē. Visās skolās ir elektrība, bet bojātie jumti neesot bīstami bērnu drošībai, skaidroja pārvaldē.

Rīt mācības sāksies arī visās Dobeles pilsētas skolās, aģentūru LETA informēja domes Izglītības un jaunatnes dienesta vadītāja Inese Didže. Vadītāja pastāstīja, ka skolās būtisku vētras postījumu neesot un izglītības iestādes ir spējīgas uzņemt bērnus. Vienīgi Amatu skolai un 2.vidusskolai vēl ir traucēti telefona sakari.

Savukārt divām Dobeles rajona skolām - Zebrenes pamatskolai un Bērzes pamatskolai - vēl neesot atjaunota elektrība. Vai rīt mācības šajās skolās varēs notikt, šovakar lems šo pagastu padomes, pastāstīja rajona padomes Izglītības pārvaldes vadītāja Maruta Vaļķo.

Kurzeme

Trešdien, 12.janvārī, Kurzemē, kas pagājušās nedēļas nogalē spēcīgajā orkānā cieta visvairāk, mācības neatsāksies tikai atsevišķās skolās, kur joprojām nav atjaunota elektrības piegāde, līdz ar to nav arī apkures un ūdens.

Kā aģentūru LETA informēja Liepājas izglītības pārvaldes priekšniece Ludmila Molčanova, rīt Liepājā pilnīgi visās skolās tiks atsāktas mācības, arī Rīgas ielā 5.vidusskolā, kurai vētras laikā tika norauts jumta segums. Lai gan jumta segums vēl nav atjaunots, tas netraucē mācībām.

Liepājas rajona padomes Izglītības pārvaldes vadītājs Zigmunds Cinkus aģentūrai LETA sacīja, ka Liepājas rajonā mācības atsāks gandrīz visās skolas, izņemot dažas, kurās nav elektrības.

Visticamāk, mācības atsāks arī Aizputes vidusskolā, kas visvairāk cieta no vētras postījumiem, jo skolai tika norauts jumta segums. Šodien paredzēts savākt visas jumta atlūzas, kas var apdraudēt skolēnus.

Rīt mācības vēl netiks atsāktas Liepājas rajona Krotes pamatskolā, jo pie skolas bojāta elektrolīnija un nepieciešams tās remonts. Iespējams, ka līdz vakaram vēl nenovērsīs elektrobojājumus un mācības nevarēs atsākt Apriķu un Vecpils pamatskolā, jo tur vēl nav elektroenerģijas.

Ventspils pilsētā 12.janvārī mācības atsāksies visās skolās, aģentūru LETA informēja Ventspils Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis un piebilda, ka ventspilnieki "bija gatavi jau ar pirmdienu atsākt mācības".

Arī Ventspils rajonā mācības atsāksies visās skolās, izņemot varbūt Jūrkalnes, Ances, Puzes un Stiklu speciālas internātskolu, kur pašlaik vēl nav elektrības, taču līdz rītdienai to sola pievienot, aģentūru LETA informēja Ventspils rajona Izglītības pārvaldes vadītāja Aina Klimoviča.

Šodien Talsu pilsētā daļēji ir atjaunota elektrība. 12.janvārī mācības varēs atsākt visās Talsu pilsētas izglītības iestādēs, izņemot Talsu rajona vakara un neklātienes vidusskolu, kur elektrība ir tikai daļēji, aģentūru LETA informēja Talsu domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Ieviņa.

12.janvārī Talsu pilsētā mācības atsāksies Talsu ģimnāzijā, Talsu 2.vidusskolā, Talsu pamatskolā, Talsu 2.pamatskolā, Talsu sākumskolā un Talsu kristīgajā vidusskolā. Darbu vēl nesāks Talsu rajona vakara un neklātienes vidusskola, kur pagaidām ir tikai daļēji pievienota elektrība. Talsu rajona Izglītības pārvalde izdevusi rīkojumu noteikt kārtību un laiku, kādā tiks atstrādātas šā gada 10.un 11.janvārī paredzētās mācību nodarbības.

Talsu rajonā 12.janvārī darbu varēs atsākt arī Dundagas vidusskola, Sabiles vidusskola (lielā ēka), Valdemārpils vidusskola un Tiņģeres pamatskola. Pārējās Talsu rajona skolās elektrība nav atjaunota.

Talsu rajona Izglītības pārvalde arī izdevusi rīkojumu skolām lemt par izglītības iestāžu drošību un organizēt dežūras, ja tas nepieciešams, arī nakts periodā, lai nepieļautu izglītības iestāžu apzagšanu un postīšanu.

Talsu domes priekšsēdētāja vietniece Inga Bērziņa sacīja, ka rīt mācības notiks visās pilsētas skolās un darbosies pilsētas bērnudārzi, jo elektrības piegāde un siltums visās pašvaldības iestādēs līdz rītdienas rītam tiks atjaunota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!