Foto: DELFI

Ukrainas un Moldovas žurnālistiem, pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, nevalstiskajām organizācijām un jauniešiem turpmāk būs daudz vieglāk saņemt īslaicīgas uzturēšanās vīzas ceļojumiem uz Eiropas Savienību (ES), portālu "Delfi" informēja Eiropas Parlamentā, kur ceturtdienas apstiprināts nolīgums.

Deputāti apstiprinātie grozījumi 2008. gada vīzu režīma nolīgumos ar Ukrainu un Moldovu paredz atvieglot īslaicīgas uzturēšanās vīzu izsniegšanu iedzīvotājiem, kuru paredzētā uzturēšanās 180 dienu laikposmā nepārsniedz 90 dienas.

Grozītais ES un Ukrainas vīzu režīma atvieglošanas nolīgums paredz vienkāršot prasības iesniedzamiem dokumentiem attiecībā uz ceļojuma nolūku. Tas attieksies uz plašu vīzas pieteikuma iesniedzēju loku, tostarp pilsoniskās sabiedrības organizāciju pārstāvjiem, tehniskiem darbiniekiem, kas pavada žurnālistus, un profesiju pārstāvjiem, kas piedalās starptautiskās izstādēs, konferencēs un semināros.

Nolīguma grozījumi atceļ 70 eiro (apmēram 49 lati) lielo nodevu, kas līdz šim bija jāmaksā, piesakoties vīzai. Tajos arī precizēti noteikumi par vairākkārtējas ieceļošanas vīzu derīguma termiņu un paredzēts atbrīvojums no īslaicīgas uzturēšanās vīzas prasības tām Ukrainas valdības amatpersonām, kam ir biometriskās pases.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas sniegtajiem datiem, ES vīzu skaits, tostarp vairākkārtējas ieceļošanas vīzas, kas izsniegtas ukraiņiem laikā no 2009. līdz 2011. gadam, ir pieaudzis par 33,8%. Savukārt ES pilsoņi jau kopš 2005. gada var bez vīzas ieceļot Ukrainā.

Grozījumi nolīgumā ar Moldovu vienkāršo prasības iesniedzamajiem dokumentiem attiecībā uz ceļojuma nolūku arī plašākam Moldovas iedzīvotāju lokam, tostarp žurnālistiem un tehniskiem darbiniekiem, kas viņus pavada, tuviem ES pilsoņu radiniekiem, kā arī oficiālu ES pārrobežu sadarbības programmu dalībniekiem. Minētās personu kategorijas ir arī atbrīvotas no maksas par vīzu.

Grozītais nolīgums vienkāršo arī vairākkārtējas ieceļošanas vīzu normas laulātajiem, bērniem un vecākiem, kas apmeklē Moldovas pilsoņus, kuri likumīgi dzīvo ES.

Moldovas iedzīvotāji, kam ir biometriskās pases, tiks atbrīvoti no īslaicīgas uzturēšanās vīzas prasības un drīkstēs bez vīzas ieceļot ES dalībvalstu teritorijā, izceļot no tās vai šķērsot to tranzītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!