Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienībai ir jāpieprasa uz precēm, kas ražotas trešās valstīs, obligāti norādīt izcelsmes valsti, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdienas debatēs un pēc tam arī pieņemtajā rezolūcijā.

Deputāti ir nobažījušies par Eiropas Komisijas plānu vienkārši atsaukt tā saukto "Made in" regulu par izcelsmes valsts norādi, kuru Parlaments atbalstīja jau 2010.gadā, bet par kuru ES dalībvalstis, kuru nav spējušas vienoties, informēja EP pārstāvniecībā.

Tā kā Padome nav spējusi rast kopīgu nostāju par izcelsmes valsts norādi uz citviet ražotiem apģērbiem, kurpēm, dārglietām, stikla izstrādājumiem un citām precēm, uz ko attiecās "Made in" regula, Komisijai jāmeklē cits veids, kā nodrošināt ES uzņēmumiem līdzvērtīgus konkurences apstākļus ar trešo valstu ražotājiem, un jādod iespēja pircējiem saņemt pilnvērtīgu informāciju, pirms tie izvēlas iegādāties preces, uzsvēra EP deputāti debatēs ar tirdzniecības komisāru Karelu de Gihtu.

Debatēs deputāti vērsa uzmanību uz to, ka ES galvenās konkurentes Brazīlija, Ķīna un ASV pieprasa obligātu izcelsmes valsts norādi.

"Globālajā tirgū nedrīkst būt dubultstandartu. Mums ir jānodrošina, lai likumi būtu taisnīgi pret mūsu patērētājiem un ražotājiem, un viņiem nebūtu jācieš tikai tāpēc, ka viņi dzīvo un ražo Eiropā", teica deputāte Kristiana Muskardini (ECR, IT), kura vadīja Parlamenta darbu pie "Made in" regulas.

Arī EP starptautiskās tirdzniecības komitejas priekšsēdētājs Vitals Moreira norādīja, ka tiesību akta sākotnējais mērķis bijis novērst "maldinošu vai nepatiesu izcelsmes vietas norāžu lietošanu, lai mēs būtu līdzvērtīgā situācijā attiecībā pret konkurentiem".

Citi deputāti debatēs minēja "īpašām lielo uzņēmumu interesēm", ko aizstāv "dažas lielas ES dalībvalstis", kurām ir izdevīgi lietot maldinošas izcelsmes valsts norādes vai tās nelietot vispār, lai "slēptu, ka ražošanā izmanto videi kaitīgu praksi vai lētu darbaspēku ārpus ES". Ja nebūs noteikumu, kas pieprasītu uz trešās valstīs ražotām patērētāju precēm norādīt to izcelsmi, tas būs kaitējums patērētāju tiesībām un "zaudēta iespēja aizsargāt darbavietas Eiropā".

Tirdzniecības komisārs Karels de Gihts debatēs atzina, ka pēc septiņus gadus ilguša darba pie minētajiem noteikumiem Komisijai jāatzīst, ka šo regulu "pieņemt neizdosies" un "nav šaubu, ka Padome nespēs rast vienošanos".

Tomēr deputāti rezolūcijā prasa Komisijai iesniegt pārskatītu un atjauninātu, Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem atbilstošu regulas priekšlikums par obligātu izcelsmes vietas norādi konkrētajām patēriņa precēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!