Foto: PantherMedia/Scanpix

No 978 šogad stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) pārbaudītajām ērcēm 77 jeb 7,9% bijušas inficētas ar ērču encefalītu, pastāstīja LIC direktores vietniece Velga Ķūse.

Nedēļu griezumā ērču inficētības līmenis mainās no 7,9% līdz 9,8%, norādīja Ķūse.

Mediķe šos radītājus vērtē kā augstus, jo iepriekšējos gados šajā periodā ērču inficētība bijusi zemāka. Kā liecina LIC dati, pērn ap šo laiku inficētība sasniedza 9%.

Ik dienu LIC vēršas pacienti, lūdzot noņemt ērci vai pārbaudīt to, stāsta Ķūse. Arī aizvadītajās svētku brīvdienās ar šādu lūgumu pie LIC mediķiem vērsušies vairāki desmiti cilvēku.

Mediķi atgādina, ka vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu, tomēr arī pret šo slimību vakcinētiem cilvēkiem, atrodoties dabā, jāievēro nepieciešamie pasākumi, jo iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām nav radīta vakcīna.

Ja ērce tomēr piesūkusies, nepieciešams to izņemt pēc iespējas ātrāk. Ērču encefalīta vīrusu inficēta ērce var ievadīt koduma vietā uzreiz pēc piesūkšanās, bet risks inficēties ar citiem ērču pārnesto infekcijas slimību izraisītājiem ir augstāks, ja ērce ir ilgāk piesūkusies. Ērce jānoņem, nesaspiežot tās ķermeni, lai koduma brūcē neiekļūtu inficētas ērces iekšējais saturs. Pirms ērces izvilkšanas dezinficē vietu, kur tā
piesūkusies. Ērces izvilkšanai izmanto smailu pinceti, ar ko satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni velk uz āru. Ja nav pieejama pincete, ap ērces snuķīti apsien stipru diegu un, velkot aiz diega galiem, izņem ērci.

Piesūkušos ērci nedrīkst piededzināt ar sērkociņu, cigareti, likt tai virsū benzīnu, eļļu, sviestu un citas nepiemērotas vielas, jo tās veicina ērces inficētā šķidruma izdalīšanos cilvēka ādā.

Pēc ērces izņemšanas koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!