Foto: DELFI
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm nav vienotas izpratnes par vienas stratēģijas un visiem vienotu noteikumu pildīšanu, "Rīgas konferences 2013" noslēdzošajā diskusijā "Kādas ir ES stratēģiskās perspektīvas?" norādīja Zviedrijas Karalistes ārlietu ministrs Karls Bildts un Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

6. un 7. septembrī Rīgā, Mazajā ģildē, notika gadskārtējais drošības un ārpolitikas forums "Rīgas konference 2013”. Noslēdzošajā diskusijā sestdien piedalījās Igaunijas prezidents Tomass Hendrikss Ilvess, Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, Zviedrijas Karalistes ārlietu ministrs Karls Bildts, kā arī Selesta Valandere – Amerikas Universitātes globālās pārvaldības, Politikas un Starptautisko attiecību Drošības programmu skolas direktore, savukārt diskusiju vadīja prestižā Vācijas laikraksta „Die Zeit” korespondente Petra Pinzlera.

„Eiropas Savienība (ES) lieliski padara darbu, kad runa ir par stratēģisko dokumentu un plānu izveidi, problemātiska ir šo stratēģiju īstenošana dzīvē,” ES politiku kritizēja Sikorskis.

Polijas ārlietu ministrs, kas ES Briseles gaiteņos tiek minēts arī kā viens no reālākajiem Augstās pārstāves Kopējā drošības un aizsardzības politikā (KĀDP) Baroneses Katrīnas Eštones amata pārņēmējiem, arī minēja, ka „no stratēģiskā skatu punkta ES spēcīgākie trumpji ir - lielākais globālais tirgus, kā arī apstākļi, kuros mūsu stratēģiskie partneri no mums nebaidās.”

Tāpat Polijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka ja puse no ES valstīm spētu pārvarēt krīzi kā to izdarīja Latvija, tad tā viennozīmīgi būtu krietni labākā stāvoklī. Par šiem vārdiem Polijas politiķis saņēma aplausus no diskusijas skatītājiem klātienē.

Sikorskis arī uzsvēra, ka Austrumeiropas valstis nereti tiekot novērtētas par zemu, taču gan Rietumeiropas valstis, gan arī ASV varot patiesībā daudz mācīties no šīm valstīm. Kā labu piemēru viņš minēja tieši Latviju.

Savukārt Valandere norādīja par potenciālajiem ES nākotnes sasniedzamajiem mērķiem, minot saliedētu iekšējo valstu sadarbību, uzlabotu globālo sadarbību ar ASV, kā arī lielāku globālo līderības uzņemšanu.

Pesimistisku skatu uz ES integrāciju iezīmēja Igaunijas prezidents Ilvess, minēdams, ka ES integrācijas ziņā šobrīd atrodas turpat, kur ASV 1820.gadā.

„Vai ES dalībvalstis melo, ka tās ir ar mieru realizēt kopēju ES stratēģiju, kā savulaik visi meloja komunistiskās partijas sanāksmēs?”, savu attieksmi līdzīgi kā Sikorskis pauda Ilvess, norādīdams, ka ES un NATO valstis bieži vienojas par kopējiem stratēģiskiem mērķiem un saistībām, piemērām, ES fiskālajā politikā, un tikpat bieži šīs saistības neizpilda.

Ilvess arī atsaucās uz neseno Krievijas odiozā politiķa Žironovska minējumu, ka būtu nepieciešams okupēt un iznīcināt Baltijas valstis.

„Kur ir ES, nosodot Krieviju par šādiem izgājieniem, kad tā iebiedē savienības valstis, kuras visas dala līdzīgas vērtības?”, minēja Igaunijas prezidents.

"Die Zeit" korespondente Petra Pinzlera vairākkārt centās ievadīt sarunu par Sīrijas krīzi un iespējamiem ES rīcības scenārijiem, taču diskusijas dalībnieki izvairījās dot skaidras atbildes uz Pinzleras un diskusijas klātesošo skatītāju jautājumiem.

Sikorskis zālē esošajiem uzdeva jautājumu, vai tie vēloties, lai Sīrijā atkārtojas tas pats, kas notika Irākā? Uz šo jautājumu kāds žurnālists norādīja, ka Sīrija neesot tas pats, kas Irāka.

Sikorskis ironiski norādīja, ka „arī Irākā nebija paredzēts, ka notiks tā, kā notika Irākā."

Diskusijas noslēgumā Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzrunā pateicās visiem konferences organizētājiem, minēdams, ka „Rīgas Konference 2013” savā ziņā pēc vasaras pārtraukuma ievadīja jaunu starptautiskās politikas cēlienu, kas darba kārtībā aktualizējies pēc vasaras pārtraukuma.

Pilnu konferences tiešraidi abas dienas piedāvāja tās ilggadējais informatīvais atbalstītājs portāls "Delfi.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!