Foto: F64

Pēc Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanas Ukrainas austrumos Eiropas Savienībai (ES) būtu "jāparāda zobi Krievijai", ieviešot ieroču tirdzniecības embargo un nosakot ekonomiskās sankcijas, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" otrdien sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Lidmašīnas notriekšana ir tāds pēdējais modinātājzvans ES, ka ir jāiet tālāk par atsevišķu personu iekļaušanu „melnajos sarakstos", ir jāskatās arī uz ekonomiskajām sankcijām.

Ministrs atzina, ka līdz šim ar kopīgu lēmumu pieņemšanu ES nesokas labi, jo atsevišķām valstīm ir noslēgti līgumi par ieroču piegādēm, kā arī Francijas darījums ar Krieviju par karakuģu "Mistral" pārdošanu, savukārt Vācija piegādā Krievijas atsevišķas aizsardzības sistēmas.

Tomēr, ja ES „neparādīs savus zobus" un nepieņems šādus lēmumus, situācijas eskalācija Austrumukrainā turpināsies un „kļūs tāds nebeidzamais stāsts".

Vējonis atzina, ka tad, ja ES pieņems ekonomiskās sankcijas, ir gaidāmi Krievijas pretpasākumi.

Vējonis atzina, ka šobrīd Latvija nevar konstatēt un notriekt zemu lidojošus objektus, un, lai šo problēmu risinātu, ir jāiegādājas gaisa novērošanas sensori un lokatori, kā arī individuālās pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai varētu notriekt zemu lidojošos objektus, ja tie nelikumīgi šķērsojuši Latvijas robežu.

Astoņos gados tam būtu nepieciešami aptuveni 158 miljoni eiro. Cik no šīs naudas būs nepieciešams nākamā gada budžetā, Vējonis atturējās konkretizēt. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!