Foto: LETA
Līdzās nacionālajiem ēdieniem sklandrausim, salinātai rupjmaizei un Carnikavas nēģiem arī Latvijas pelēkie zirņi iekļauti Eiropas Savienības (ES) nacionālo produktu reģistrā un tas, neapšaubāmi, ir vēsturisks notikums Latvijai, intervijā aģentūrai LETA atzina Eiropas lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans.

Komisārs, kurš zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS) pagājušajā nedēļā pasniedza sertifikātu, kas apliecina, ka arī Latvijas pelēkie zirņi iekļauti ES nacionālo produktu reģistrā, atzina, ka pelēkie zirņi garšo ļoti labi. "Lai arī es nezināju, ko sagaidīt, un pašam garšo zirņi, bet neesmu ēdis tieši tādus, bija ļoti labi," sacīja komisārs, piebilstot, ka to iekļaušana nacionālo produktu reģistrā, "neapšaubāmi, ir vēsturisks moments Latvijai".

Pieteikums par pelēkajiem zirņiem attiecīgajā reģistrā Eiropas Komisijai tika iesniegts 2014. gada 4. februārī.

Kā iepriekš norādīja Zemkopības ministrijā, Latvijas lielie pelēkie zirņi no citām šķirnēm atšķiras ar īpaši lielu masu - 1000 zirņu masa sasniedz 380 gramus. Savukārt Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts ir vienīgā vieta, kurā tiek veikta lielo pelēko zirņu selekcija pārtikas vajadzībām. Šeit arī ir radīta Eiropas Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā iekļautā šķirne "Retrija", kurai kvalitatīvās īpašības nodrošina tieši Latvijas augsnes un klimatiskie apstākļi.

Uz ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda - šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.

Līdz šim preču zīme Eiropā piešķirta virknei produktu, no kuriem Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Preču zīmi EK piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam ēdienam skilandim - cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!