Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji piektdien Helsinkos nolēma sākt sarunas par iestāšanos ES ar Latviju un vēl piecām vājākās grupas kadidātvalstīm, ziņo aģentūra "Reuters".
"Sarunas sāksies ar sešām kandidātvalstīm," aģentūrai "Reuters" teica ES Somijas prezidentūras preses sekretārs.

Šīs sešas valstis ir Latvija, Lietuva, Slovākija, Rumānija, Bulgārija un Malta.

Premjers Andris Šķēle iepriekš paudis, ka jau 2002.gada beigās Latvija varētu pabeigt iestāšanās sarunas ar ES. Un, ja tas tā notiks - tas būs ļoti svarīgs Latvijas panākums ārpolitikā.

Savukārt ārlietu ministrs Indulis Bērziņš iepriekš sacījis, ka Eiropas Savienībā Latvijai jāiekļūst tās pirmajā paplašināšanas kārtā 2004. - 2006.gadā.

Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga paudusi cerību, ka Latvija iestāsies Eiropas Savienībā līdz 2005.gadam.

"Kad .. Latvija Helsinkos saņems uzaicinājumu, un ir gandrīz pilnīgi droši, ka tas tā notiks, mēs būsim gatavi sarunām, tiklīdz Eiropas Savienība būs gatava tās sākt. Domāju, ka tas varētu notikt ap 2000.gada martu," viņa sacījusi.

Latvija jau tagad ir gatava sākt sarunas par 15 ES noteiktajiem likumdošanas harmonizācijas jautājumiem, un "teorētiski" līdz 2002.gadam varētu būt saskaņoti visi 31, teica Latvijas prezidente.

"Tas nozīmē, ka 2003.gadā mēs varam sākt balsošanas procesu par pievienošanos ES. Tas varētu tikt pabeigts pāris gadu laikā, tāpēc par reālo iestāšanās laiku mēs varam runāt, sākot ar 2005.gadu," norādīja Vīķe - Freiberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!