Tuvojoties Latvijas armijas 98. dzimšanas dienai, pilsoņi tiek aicināti iesaistīties valsts drošības stiprināšanā un stāties Zemessardzē, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

Savukārt par godu armijas dibināšanas gadadienai, kas tiks atzīmēta 10. jūlijā, ir izsludināta akcija "Pasveicini karavīru!" Tās ietvaros ministrija aicina ļaudis sveikt sev pazīstamus karavīrus un zemessargus, vai sociālajos tīklos sumināt Latvijas armiju, izmantojot tēmturi #pasveicinikaraviru.

Latvijas armija tika izveidota 1919. gada 10. jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi. Dažus mēnešus vēlāk, 1919. gada 11. novembrī, šī jaunizveidotā armija atbrīvoja Rīgu no Bermontiešu karaspēka.

Savukārt Zemessardze, kas tagad ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats, ir dibināta 1991. gadā. Šī militārā organizācija dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību. Vairāk par Zemessardzi var lasīt šeit.

"Zemessardze ir izaicinājums ikvienam pilnveidot sevi, iegūstot jaunas zināšanas, organizēti un saturīgi pavadīt brīvo laiku, iepazīstot jaunus draugus un domubiedrus, veicināt savas pašapziņas izaugsmi, kopīgi darbojoties vienotā komandā Latvijā un ārpus tās robežām," norāda ministrija.

Zemessardzes galvenie uzdevumi ir veidot un apmācīt specializētos kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma bataljonus, pildīt valsts aizsardzības uzdevumus, piedalīties starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos, kā arī sagatavot Latvijas pilsoņus dienestam Zemessardzē.

Zemessardze ir viena no Latvijas aizsardzības jomas prioritātēm. Lai celtu tās kaujas spējas, tuvākajos gados Zemessardzē gaidāmi ieguldījumi 70 miljonu eiro apmērā, atzīmē ministrija. Minēto finansējumu plānots veltīt ekipējuma, personāla un infrastruktūras vajadzībām. Tiks veikta arī vairāku specializētu vienību, piemēram, pretgaisa aizsardzības, prettanku, inženieru un aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem attīstība.

Zemessardzē uzņem Latvijas Republikas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem, un vēlas dienēt Zemessardzē. Lai iestātos Zemessardzē, jāsazinās ar dzīvesvietai tuvāko Zemessardzes bataljonu.

Rīgā atrodas Zemessardzes studentu bataljons, kura rindās darbojas un ir aicināti ne tikai studenti. Galvaspilsētai tuvākie Zemessardzes bataljoni ir 17. Pretgaisa aizsardzības bataljons Skultē un 19. Nodrošinājuma bataljons Ulbrokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!