Foto: Saeimas administrācija
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien vienojās uzsākt lietu par deputāta Jāņa Ādamsona (S) izteikumiem saistībā ar NATO karavīru klātbūtni Latvijā.

Komisijas lēmums bija vienbalsīgs.

Pēc Nacionālās apvienības (NA) deputātu skaidrotā, Ādamsons kā oficiāla Latvijas amatpersona ir sniedzis intervijas gan Latvijas, gan Krievijas medijiem, taču tiem paustais viedoklis ir pretrunā gan ar Satversmi, gan Saeimas deputātu Ētikas kodeksu.

Piemēram, 15. marta intervijā Krievijas Televīzijas 1.kanālā deputāts kritizēja Latvijas ārpolitiku un apšaubīja NATO militāro spēku klātbūtnes nepieciešamību Latvijā, min NA.

Deputātu ieskatā, šāda veida izteikumi ir uzskatāmi par pretvalstiskiem, jo izteikumos ietvertie apgalvojumi "noniecina Latvijas partnerību NATO un apšauba valsts neatkarību un patstāvību ārpolitikas veidošanā".

Deputāts Jānis Dombrava (NA) uzsver - NATO militārā tehnika un sabiedroto karavīri Latvijā ir ieradušies pēc Latvijas valdības aicinājuma un pamatojoties uz alianses vienošanos. Tāpēc Ādamsona izteikumi, kuros apšaubīta sabiedroto klātbūtne Latvijā, ir nepieņemami un uzskatāmi par pretvalstiskiem.

"Aizstāvēt savu valsti ir ikviena Latvijas iedzīvoja konstitucionālais pienākums, bet deputāta gadījumā tā ir dubultatbildība, jo, uzņemoties parlamentārieša pienākumus, deputāts ir solījis stiprināt Latvijas suverenitāti un aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, kā arī ievērot Latvijas Republikas Satversmi un likumus," skaidro Dombrava.

Ādamsonam kā valsts amatpersonai ir jāapzinās, ka publiski paustajam viedoklim jābūt saskaņā ar Latvijas valsts interesēm, piebilst deputāts Gunārs Rusiņš (NA).

Ādamsona pārkāpumus komisija plāno vērtēt 15.aprīlī.

Jau vēstīts, ka Ādamsons intervijā Krievijas Televīzijas 1.kanālam kritizēja gan Latvijas politiķus, gan ASV bruņoto spēku klātbūtni Latvijā, norādot, ka ASV karavīri nepakļaujas nekādām vietējām pavēlēm, un tādēļ esot teju bīstami.

Tāpat intervijā viņš kritizēja arī Latvijas politiķus: "Un mūsu politiķi kā tādi vaukšķi arī sāk riet un apvainot Krieviju visos nāves grēkos."

Citiem medijiem Ādamsons paudis vēl asāku viedokli, apgalvojot, ka Ukrainas konfliktu izraisījuši amerikāņi, un, tikai pateicoties Krievijai un Putinam, Baltija nav ierauta karā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!