Foto: LETA
Farmācijas jomas regulējošie normatīvie akti Latvijā pašlaik ir kļuvuši par "neizsakāmu hibrīdu", ar kuru visi cenšas tikt galā, intervijā atzina aptieku tīkla "Euroaptieka" valdes priekšsēdētājs Māris Lūks.

Vērtējot Satversmes tiesā apstrīdētos ierobežojumus aptieku atvēršanai atkarībā no tās atrašanās vietas un to, kā sūdzības iespējamā apmierināšana ietekmēs aptieku tirgu, Lūks norādīja, ka nevienam pašlaik nav skaidrs, kurā virzienā likumdošanas akti aizies. "Mēs no savas puses, protams, tam sekosim līdzi, un centīsimies pielāgoties. Vai šobrīd būtu jāver vaļā Farmācijas likums un kardināli kaut kas jāmaina? Es nedomāju, ka tas ir pareizais ceļš," teica "Euroaptieka" valdes priekšsēdētājs.

"Vispār likumdošanas situācija pašlaik ir tāda, ka ir sākotnējais likums, ap kuru gadiem kaut kas ir likts apkārt, radot neizsakāmu hibrīdu, ar kuru industrija pašlaik mēģina tikt galā un nonākt līdz kaut kādam vienotam viedoklim. Ir vairākas pozīcijas – lielajiem tīkliem ir viena pozīcija, vidējiem un mazajiem tīkliem dažos punktos pozīcija atšķiras, ir Latvijas Farmaceitu biedrība, ir medikamentu ražotāji ar ļoti izteiktu savu viedokli, ir Latvijas Ārstu biedrība un citas asociācijas ar savu viedokli. Vēl noteikti savs viedoklis ir Veselības ministrijai. Tādēļ visi ar likumdošanu saistītie jautājumi ir nopietni jādiskutē, jo teju par katru punktu ir gan "par", gan "pret" viedokļi," teica "Euroaptieka" valdes priekšsēdētājs.

Viņš uzsvēra, ka ir jāmeklē kompromisi. "Jāsaprot, kā šajā tirgus situācijā sadzīvot un, es pat teiktu, nepieļaut monopolismu. Ja mēs sāksim virzīties uz to, tirgus tiks sabojāts pilnībā," pauda Lūks.

Jau vēstīts, ka Satversmes tiesā ir iesniegta sūdzība ar lūgumu atcelt Ministru kabineta noteikumu "Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji" punktus, kas nosaka aptieku ģeogrāfiskā izvietojuma kritērijus, atkarībā no iedzīvotāju skaita un tuvākās jau esošās aptiekas atrašanās vietas.

Pašlaik ar "Euroaptiekas" zīmolu Latvijā strādā aptuveni 50 aptieku. "Euroaptiekas" zīmols pieder uzņēmumam "Euroaphoteca", kam pieder vairāk nekā 450 aptieku Čehijā, Slovākijā, Polijā, Igaunijā, Lietuvā un Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!