Foto: LETA

Dzīves līmeņa atšķirība ar stiprajām Eiropas valstīm ir pārāk liela, lai Latvija jau tagad pievienotos eirozonai. Šis jautājums arī būtu jāizlemj tautai, nevis politiķiem, uzskata kādreizējais "Hipotēku bankas" vadītājs, tagad "Latvijas biznesa bankas" valdes priekšsēdētājs Inesis Feiferis.

"Es neesmu principiāli pret, es esmu pret eiro ieviešanu šāda tempā, kad vēl neesam tam gatavi," intervijā Latvijas Radio sacīja Feiferis. Viņš ir pārliecināts, ka Latvija nespēs ietekmēt lēmumu pieņemšanu eirozonā. Tāpat Latvija patlaban atrodas daudz zemākā ekonomikas, iedzīvotāju labklājības un sociālās aizsardzības līmenī, tāpēc ar Māstrihtas kritēriju izpildi vien ir krietni par maz.

"Latvija eiro un šim "stiprinieku klubam" nav gatava. Mums nepieciešams sasniegt citu attīstības līmeni," sacīja Feiferis.

Viņš ir pārliecināts, ka situācijā, ja lats paliek kā monetārās politikas instruments, nevienlīdzības jautājumus var risināt efektīvāk, nekā pievienojoties eiro.

"Argumentācija no valdošo puses nepārliecina un rada iespaidu, ka mūs mēģina iesaistīt noteiktā savienībā, bez pietiekamas argumentācijas. Baidīt, ka - ja nav eiro, tad ir rublis, tās ir pilnīgas muļķības," sacīja Feiferis.

Viņš nesen dibinātajā biedrībā "Par latu, pret eiro" iesaistījies, jo neesot saprotams, kāpēc tauta nevar izteikties par eiro.

Biedrība rosinās referendumu par šo jautājumu, lai gan jau tagad varot prognozēt valdošās varas lielu pretestību un administratīvo resursu izmantošanu.

Feiferis atzina, ka savulaik balsojis arī pret iestāšanos Eiropas Savienībā.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!