Foto: Publicitātes foto
Kādā daudzdzīvokļu nama dzīvoklī reģistrēta firma ”Ekobaltika Group”, kuras pamatkapitāls ir nieka 3 lati, Baltijas jūrā izvietot peldošas platformas – zivju fermas -, kurās tiktu audzēti laši, foreles, stores, Baltijas sīgas un zandarti.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien ziņo, ka jūras fermu iespējamā izbūvēšana Pāvilostā, Bārtā, Užavā, Ragaciemā, Papē, Ovīšos, Lielirbē un Rojā pamatīgi satraukusi vides aizstāvjus.

Izrādās, ka grandiozie akvakultūras attīstības plāni tiek kaldināti, neraugoties uz to, ka nav nedz jūras telpiskā plānojuma, nedz sākotnējā ietekmes uz vidi novērtējuma, nedz skaidrības par to,  vai mākslīgi veidotas jūras fermas vispār atbilst Latvijas interesēm.

Vairākas no fermām plānots izvietot līdzās potenciālajiem naftas ieguves laukumiem, , bet citas - īpaši aizsargājamās dabas teritorijās "Natura 2000" vai arī nozīmīgu zivju nārsta vietu tuvumā.

Zemkopības ministrija jau paspējusi paust atbalstu aizdomīgā projekta virzīšanai uz Ministru kabinetu un noraida pārmetumus par to, ka potenciālie lašu "fermu" būvnieki ir aizdomīgi. Ministrija uzsver, ka "Ekobaltika Group" vēl neviens nav garantējis ES atbalstu, uz ko atsaucas pats uzņēmums.

Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamenta direktors Normunds Riekstiņš arī uzsver, ka ietekmes uz vidi novērtējums vēl tiks veikts un notiks arī sabiedriskā apspriešana.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!