Foto: DELFI
Biznesa žurnāla "Forbes" apskatnieks Marks Adomanis salīdzinājis Latvijas un Krievijas makroekonimikas rādītājus un secinājis - par Latvijas "veiksmes stāstu" iespējams runāt tikai tad, ja, sakot "veiksmes stāsts" ir domāta "katastrofa".

Viņš ceturtdien savā blogā norādījis: Krievija ir valsts, kas cieš no "smadzeņu aizplūšanas" un daudz nopietnākās "demogrāfiskās krīzes". Šai valstī globālās finanšu krīzes "atsitiens" bijis viduvējs un ekonomika tiek raksturota kā nestabila, primitīva, neefektīva, proti, kā tāda, ko par veiksmi nekad nesauktu "nopietni cilvēki" no NYT un Starptautiskā Valūtas fonda.

Adomanis salīdzinājis Pasaules Bankas, "Rosstat" un "Eurostat" datus un atklājis, pēc paša vārdiem, "šausminošo" Latvijas sniegumu dažos pēdējos gados. "Forbes" apskatnieks salīdzinājis Latvijas un un Krievijas IKP samazinājuma tempu, secinot, ka Krievijā tas pēc krīzes bijis viduvējs. Lejupslīde šai valstī bijusi īsāka un jau esot sasniegusi pirmskrīzes līmeni, kas Latvijai vēl prasīšot dažus gadus.

Adomanis arī norādījis, ka abās valstīs samazinoties iedzīvotāju skaits, kā arī pieļāvis iespēju, ka nākotnē Krievija piedzīvošot "smadzeņu aizplūšanu", taču uzsvēris, ka Latviju jau tagad ir atstājis ievērojams iedzīvotāju skaits - valstī ir aptuveni tikpat daudz iedzīvotāju, kā 1957.gadā, kamēr Krievijā iedzīvotāju skaits ir 1985.gada līmenī. Turklāt Latvijā šajā jomā situācija pasliktinoties, kamēr Krievijā tā saglabājoties salīdzinoši stabila.

Tāpat viņš paudis uzskatu, ka Latvijas pirmskrīzes burbulis esot "iekapsulējies" un uzsvēris - Latvijas ekonomika neesot ilgtspējīga - to pierādot gan krīze, gan lēnā atgūšanās no tās, tā arī tas, ka pirmskrīzes gados Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju aptuveni par 5% pārsniedzis Krievijas rādītāju, taču šobrīd - jau pēc krīzes - tam neesot nekāda iemesla būt par 5% mazākam. Tieši šī atšķirība, viņa skatījumā, visprecīzāk parādot Latvijas atbildi uz krīzi un to viņš raksturojis kā visnotaļ paviršu.

Autors rezumējis, ka latvieši, acīmredzot stingros taupības pasākumus atbalstījuši, ko apliecinot vēlēšanu iznākums, taču tas, ka ap 5% valsts iedzīvotāju ir valsti atstājuši un emigrējuši, tomēr esot uzskatāms par apsūdzību valsts politikai.

"Ja tā ir "veiksme", tad es patiešām gribētu redzēt, kā izskatās izgāšanās," pauž Adomanis.

Kā jau ziņots, prestižais ASV laikraksts "The New York Times" savus lasītājus Jaunajā gadā iedvesmo ar apjomīgu rakstu par Latvijas veiksmes stāstu un iedzīvotāju izturību grūtu laiku pārvarēšanā.

Raksts izraisījis vērienīgas diskusijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!