Foto: Otto Ozols
Piektdien Rīgā vairāki aktīvisti patvaļīgi izveidojuši pagaidu ietvi Brīvības ielas un Bruņinieku ielas krustojumā.

Vakar vakarā galvaspilsētā notikusi akcija, lai palīdzētu gājējiem pārvietoties pa uzraktajām ietvēm Rīgas centrā.

Akcijas pārstāvis Oto Ozols pastāstīja, ka akcijas dalībnieki gājējiem palīdzēja šķērsot ielu, pacelt bērnu ratiņus un veikt citas darbības, ko ierobežo vairākās Rīgas vietās īstenotie ietvju remontdarbi.

Akcijas laikā Brīvības un Bruņinieku ielu krustojumā izveidota pagaidu ietve, to ar barjerām nodalot no brauktuves. Ozols pastāstīja, ka barjeras sakrautas stāvējušas krustojumā un netika izmantotas. Tāpēc akcijas dalībnieki nolēmuši palīdzēt, uzmodelējot situāciju, kādai būtu jāizskatās pagaidu ietvei remontdarbu laikā.

Patlaban barjeras, kas atdalīja pagaidu ietvi no brauktuves, jau noņemtas un ir sakrautas atpakaļ zālājā.


Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola skaidroja, ka no departamenta puses būvdarbu veicējiem uzdevums novākt barjeras nav dots. Ahuna-Ozola sacīja, ka, visticamāk, būvnieki barjeras noņēmuši paši, lai veiktu būvdarbus.

Departamenta pārstāve norādīja, ka minētajā ceļu posmā ievilcies pagaidu ietves saskaņošanas darbs, jo gājēju ceļa ierīkošanai būtu nepieciešams pārlikt trolejbusu kontakttīklus, taču šādu darbu izmaksas ir lielas, tāpēc tika domāts par alternatīvu risinājumu.

Ahuna-Ozola pauda, ka pagaidu ietve tādā veidolā, kā to izveidoja aktīvisti, varētu palikt tikai brīžos, kad netiek veikti remontdarbi, jo ceļa posms ir šaurs un tehnikai trūkst vietas.

Departamentā neatbalsta pašdarbību, sacīja Ahuna-Ozola, uzsverot, ka iedzīvotājiem minētajā ceļu posmā ir pieejama ietve ceļa otrā pusē.

Ozols skaidroja, ka tā, visticamāk, nebūs pēdējā akcija, kuras laikā tiek mēģināts atvieglot rīdzinieku pārvietošanos pa remontu skartajām ietvēm. "Vajag palīdzēt cilvēkiem pārvietoties, nevis tikai sūdzēties Tviterī," pauda Ozols.

Viņš teica, ka, iespējams, varētu tikt rīkota akcija, kuras laikā aktīvisti varētu ar lāpstām pastaigāties pa Rīgas centru, izlabojot nepilnības, ko atstājuši būvnieki, piemēram, uzberot smiltis vietās, kur palikusi bedre starp ietvi un tās apmali.

Šādas rīcības nepieciešamas, jo, kā pauda Ozols, atbildīgas iestādes nereaģē uz iedzīvotāju sūdzībām un nesteidzas uzlabot situāciju. "Ja Rīgas domes vadība saka, ka Rīgā haosa nav, tad būvnieki to tā arī uztver un necenšas uzlabot savu darbu," sacīja Ozols.

Kā ziņots, Rīgas domes ieskatā galvaspilsētas ielās haosa nav. "Mēs sekojam darbu kvalitātei un organizācijai, un nekāda haosa te nav", intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" galvaspilsētas ielu remontdarbus komentēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Pēc Rīgas mēra paustā, esot atsevišķi aktīvisti, kas iestudē fotogrāfijas, lai pierādītu savas tēzes par haosu organizācijā. "Jā, nenoliedzu, pagājušajā gadā mums bija izgāšanās darbu organizācijā, bet esam ņēmuši vērā kļūdas un labojuši tās. Šogad arī ir uzlikti sodi būvniekiem par termiņiem un kvalitāti, lai mobilizētu viņus vēl labāk strādāt nākamgad, kad būs vēl lielāki remontdarbi," stāsta Ušakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!