Foto: LETA

Iebilstot pret valdības plāniem mazināt dzimtās valodas lietošanu mazākumtautību skolās, šopēcpusdien piketā pie Izglītības un zinātnes ministrijas sapulcējušies ap 150 cilvēku.

Ap plkst.17 pikets noslēdzās. Nekādi starpgadījumi tā laikā nenotika. Dalībnieki bija mierīgi noskaņoti.

Piketa laikā, tā organizatoru uzrunāti, dalībnieki aicināja atkāpties no amata izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti (V). Pie piketētājiem neviens no IZM neiznāca.

Protesta noslēgumā tā vadītāji solīja rīkot līdzīgus pasākumus arī turpmāk un aicināja klātesošos uz tiem ierasties, līdzi ņemot vēl piecus līdz desmit atbalstītājus.

Pikets noritēja mierīgi, tā dalībnieki tur rokās dažādus plakātus, kas vēsta: "Valoda līdz Kijevai novedīs", "Vienlīdzīgi nodokļi, vienlīdzīgas tiesības", "Rokas nost no krievu skolām!", "Mazākumtautību skolas - Latvijas bagātība", "STOP - etniskajai diskriminācijai!".

Piketa vietā izvietotas skaņu pastiprinošās ierīces, skan mūzika krievu valodā.

Protestētājus ieskauj Valsts policijas darbinieki. Kopumā notikuma vietas tuvumā saskaitāmas aptuveni četras policijas automašīnas un ap 15 policistu.

Protesta organizatori vairākkārt uzrunāja piketa dalībniekus, skaidrojot sanākšanas mērķus. Tika izteiktas arī astoņas prasības, kurām, skaļi sakot "jā", piekrita sanākušie. Piemēram, dalībnieki pieprasa tiesības bērniem mācīties skolās ģimenes valodā, kā arī prasa valstij un pašvaldībām atvērt un finansēt mazākumtautībām tik skolu un klašu, cik to nepieciešams viņu bērniem.

Piketu Rīgas domē pieteicis organizācijas "Latvijas Krievu savienība" (agrāk - PCTVL) pārstāvis Jakovs Pliners.

Koalīcijas sadarbības līgums paredz, ka no 2018.gada 1.septembra Ministru kabineta noteiktajā kārtībā valsts un pašvaldību mazākumtautību izglītības iestādēs visas izglītības programmas sāks apgūt valsts valodā, izņemot svešvalodas un tās, kuras nepieciešamas mazākumtautības valodas un attiecīgās etniskās kultūras apguvei.

Iebilstot pret šādu lēmumu, 4.februārī iepretī Ministru kabinetam bija pulcējušies aptuveni 100 piketētāju, lai paustu atbalstu izglītībai krievu valodā. Piketētāji rokās turēja plakātus, uz kuriem bija rakstīts "Mazākumtautību skolas - Latvijas bagātība", "Straujuma, liec mierā bērnus!" un "Mūsu nodokļus skolām!". Protestētāji ik pa laikam krieviski izkliedza saukli "Rokas nost no krievu skolām!" un arī citas frāzes, paužot atbalstu krievu skolām.

Vēl viens pikets notika 6.martā, kurā protestētāji izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti (V) dēvēja par provokatori un pieprasīja viņai pamest ministriju. Piketa vadītājs aicināja vairākas reizes tā dalībniekiem skaļi saukt "Tā ir mūsu zeme, mūsu valoda, mūsu skolas". Vairākkārt skaļi tika atkārtots sauklis "Druviete - provokatore" un IZM nodēvēta par tumsas ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!