Foto: DELFI

Sestdien, spītējot lietusgāzēm, Ādažu militārajā bāzē atklāts starptautisko militāro mācību "Saber Strike" Latvijas posms. Kopumā no 26. maija līdz 21. jūnijam mācībās Baltijas valstīs piedalās aptuveni 10 000 karavīru no 13 NATO dalībvalstīm un partnervalstīm.

Aptuveni 2000 karavīru piedalīsies mācībās Latvijā. Viņu vidū ir Lietuvas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Polijas un ASV vienības. Mācību laikā galvenokārt tiks uzlabota dažādo valstu armiju spēja savstarpēji sadarboties plaša spektra militārajās operācijās.

Ādažu militārajā poligonā mācības sestdien sākās ar ASV trešās paaudzes kaujas tanku "M1 Abrams" kalibrēšanas treniņiem.

A video posted by Kārlis (@janitors) on Jun 11, 2016 at 8:12am PDT

Šie ASV Jūras spēku tanki ieradušies Latvijā no Norvēģijas četru dienu laikā ar britu kuģa palīdzību. Jau kopš 80. gadiem Norvēģijā mākslīgās alās Pentagons glabā tankus, bruņutransportierus un konteinerus ar ekipējumu, ieročiem un munīciju, lai teorētiska konflikta gadījumā Eiropā tie atrastos jau šeit. Tas ASV Jūras spēkiem nodrošinātu spēju atlidot un būt gataviem tūlītējai kaujai.

Pēc tanku nogādāšanas Ādažos tiem bijis nepieciešams veikt mērķēšanas un pieregulēšanas pārbaudi, izmantojot kaujas munīciju. Aptuveni stundu ilgā šaušanas mēģinājuma laikā tie atzīti par pilnībā gataviem kaujas situācijām. Turpmākajās dienās tie piedalīsies kaujas simulāciju izspēlē kopā ar latviešu un citu valstu kājniekiem un jūras kājniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!