Foto: LETA

Pie Saeimas nama pirmdien norisinās protesta akcija pret savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā, kuras laikā pie parlamenta novietotā būrī par dzīvnieku tiesībām atgādina brīvprātīgie.

Protesta akciju organizē biedrība "Dzīvnieku brīvība".

Kā iepriekš informēja biedrībā, akcijas laikā cilvēki brīvprātīgi stundām ilgi uzturēsies šaurā metāla būrī, lai aicinātu deputātus trešajā lasījumā atbalstīt pilnīgu savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkos.

Vienlaikus biedrība aicina parlamentāriešus noraidīt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumu, kas paredz atļaut cirkos izmantot tādus savvaļas dzīvniekus, kuru sarakstu noteikšot Ministru kabinets (MK).

Jau ziņots, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pagājušajā nedēļā atbalstīja ieceri aizliegt cirka izrādēs izmantot dzīvniekus, izņemot tos, kas būs minēti valdības izveidotā sarakstā.

Tāpat vēstīts, ka ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs 2015. gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests.

Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

ZM iesniedza valdībā attiecīgu likumprojektu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, ko 21. februārī MK akceptēja.

Valdības akceptētais grozījumu projekts paredzēja aizliegt savvaļas sugu dzīvnieku apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Saeimā priekšlikums izraisīja domstarpības starp deputātiem, taču 30. aprīlī deputāti to konceptuāli atbalstīja.

Saeimai šis likumprojekts būs jāskata vēl trešajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!