Foto: DELFI

Trešdien savas prasmes rotas līmenī saskaņoti izpildīt uzdevumu ar kaujas munīciju un dažādiem ieroču veidiem Ādažu poligonā Kadagā demonstrēja ASV 173. gaisa desanta brigāde. Mācības klātienē vēroja portāls "Delfi".

Itālijas pilsētā Vičencā pastāvīgi bāzētās brigādes, sauktas arī par "Debesu karavīriem" ("Sky Soldiers"), rota Latvijā atrodas operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros. Reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā, ASV to uzsāka, lai demonstrētu savu atbalstu NATO Eiropas sabiedrotajiem.

Šīs ir vienas no pēdējām un svarīgākajām173. brigādes karavīru mācībām Latvijā. Nākamā gada februārī notiks rotācija un "Debesu karavīru" vietā Latvijā atgriezīsies iespaidīgie "Abrams" tanki, apliecina brigādes komandieris – pulkvedis Gregs Andersons.

"Black Hawk" un latviešu inženieri

Šāda tipa mācības ar kaujas munīcijas izmantošanu sauc par CALFEX (Combined Arms Live Fire Exercise) – kombinēto ieroču dzīvās uguns vingrinājums, kas nozīmē dažādu armijas iespēju apvienošanu.

Foto: DELFI

Šajā vingrinājumā tiek izmantota artilērija, "Black Hawk" helikopteri, kājnieki ar triecienšautenēm, ložmetējiem, mīnmetējiem un granātmetējiem. Latviešu inženieri sniedz atmīnēšanas un šķēršļu likvidēšanas atbalstu.

Foto: DELFI

Ādažu poligonā ir Baltijas valstīs labākā treniņu vieta šādām aktivitātēm ar kaujas munīciju, uzsver Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris – pulkvedis Ilmārs Lejiņš. Brīvdienās tādu pašu vingrinājumu veiks arī latviešu karavīri, viņš papildina.

Foto: DELFI

Grūtākais uzdevums ir visu atsevišķo spēku daļu koordinācija. Ir jāsaliek kopā daļas, kas ir trenētas atsevišķi (artilērija, kājnieki), lai tās darbotos kā komanda, skaidro pulkvedis Andersons.

Uzdevumā piedalās aptuveni 200 karavīru. No tiem 150 redzami poligonā, bet vēl 50 ir atbalsts – artilērija, aviācija, mediķi un citi. Kopā ar amerikāņiem vingrinājumā piedalās arī slovēņu vienība.

No desanta līdz pretinieka iznīcināšanai

Mācību uzdevums rotai ir ieņemt pretinieka štābu, bunkurus un ierakumus. Tur jāsagatavojas aizsardzībai, lai atsistu iespējamo pretuzbrukumu. Izpildei ir dotas divas stundas laika.

Foto: DELFI

Sākumā novērotāju koriģēta artilērijas uguns dod pirmo triecienu pa iedomāto pretinieku. Drošā attālumā "Black Hawk" helikopteri izsēdina inženierus, izlūkus un uguns atbalsta grupiņu ar ložmetējiem un "Carl Gustaf" granātmetējiem. Inženieri izšauj atmīnēšanas raķeti, kas aiz sevis velk lentu ar sprāgstvielām. Tās detonējot, mīnu laukā tiek izspridzināta taka un ir nodrošināta piekļūšana ceļam.

Netālu izvietojas uguns atbalsta grupiņas ar ložmetējiem un granātmetējiem, tās piesedz galveno spēku ierašanos pa ceļu un izvietošanos. Pirms pretinieka pozīcijām izvietojas galvenā uguns atbalsta nodrošinātāji, kuri pretinieka nospiešanai lietā liek ložmetējus, 60 milimetru mīnmetējus, granātmetējus un triecienšautenes.

Foto: DELFI

Šautuvē dažādās pozīcijās izvietotie cilvēka silueta mērķi ir automātiski – pēc trāpījuma tie nolaižas zemē un atkal paceļas pēc noteikta intervāla.

Tikmēr inženieri izspridzina ceļu cauri dzeloņstiepļu šķēršļiem, pa kuru uzbrukumā pirmajam bunkuram un tīrīt ierakumus dodas trieciena grupa. Nerimstošā atbalsta uguns tiek pārnesta vairāk pa kreisi. Drīz arī krīt nosacītais štābs un pēdējais bunkurs, un atbalsta uguns tiek pārtraukta. Galvenā uzdevuma daļa ir izpildīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!