Foto: F64
Iestājoties par cieņpilnu un līdzcietīgu attieksmi pret dzīvniekiem, 19. septembrī, pirms šova "Lauvu impērija" pirmizrādes pie Rīgas cirka notika pikets pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs.

Protesti pret dzīvnieku izmantošanu cirkā notiek jau kopš pavasara, kad Rīgas cirks atteicās pārtraukt sadarbību ar cietsirdībā pret dzīvniekiem pieķerto ziloņu dresētāju Larsu Holšeru. Tagad Rīgas cirks nolīdzis lauvu dresētājus Oleksiju un Veroniku Pinko, kas ir bēdīgi slaveni ar to, ka viņu lauvas jau vairākkārt uzbrukušas cilvēkiem, un šogad kārtējā uzbrukuma rezultātā miris trupas dalībnieks, informē biedrība "Dzīvnieku brīvība".

Piektdien, 19. septembrī, pirms šova "Lauvu impērija" pirmizrādes pie Rīgas cirka pulcējās vairāki desmiti protestētāju, turot rokās plakātus latviešu, krievu un angļu valodās ar uzrakstiem "Neviens dzīvnieks cirkā nav labprātīgi", "Savvaļas dzīvnieku mājas ir dabā", "Pietiek mocīt dzīvniekus", "Par cilvēcīgu cirku!", "Dzīvnieki vai rotaļlietas?", "Tava izklaide - viņu ciešanas", "Cirks ir dzīvnieku cietums" u.c. Pie cirka ieejas tika vākti iedzīvotāju paraksti petīcijā par dzīvnieku cirka izbeigšanu Latvijā, dalītas informatīvas skrejlapas, bet megafonā skanēja informācija par problēmām, kas saistās ar dzīvnieku izmantošanu cirkos.

Dzīvnieku cirks tiek atzīts par problemātisku daudzās zinātniskās publikācijās, tāpēc dzīvnieku aizsardzības organizācijas visā pasaulē iestājas par to, lai dzīvnieku izmantošana cirkos tiktu izbeigta. Cirka dzīvnieki tiek turēti ieslodzīti šauros krātiņos vai pieķēdēti, izolēti no savām ģimenēm, bez iespējām paust savu dabisko uzvedību. Viņus regulāri transportē lielos attālumos, ilgstoši turot ieslodzītus šauros kravas furgonos. Lai panāktu, ka dzīvnieki izpilda sugai neraksturīgas darbības, nereti tiek pielietota vardarbīga dresūra, kuras laikā dzīvnieki tiek fiziski ietekmēti vai atstāti bez pārtikas un ūdens. Stresa un nepiemēroto dzīves apstākļu dēļ cirka dzīvnieki bieži cieš no psihiskām un fiziskām saslimšanām kā arī mirst pāragrā nāvē. Savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā saistās ne tikai ar labturības problēmām, bet apdraud arī cilvēku drošību. Pēdējās desmitgadēs pasaulē reģistrēti simtiem nelaimes gadījumu, kas saistīti ar dzīvnieku izmantošanu cirkos, turklāt daudzi desmiti no tiem beigušies ar cilvēku nāvi.

Nepieciešamību kritiski izvērtēt tradīcijas un atteikties no dzīvnieku cirka jau ir sapratušas daudzas pasaules valstis. Savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā ir aizliegta Beļģijā, Austrijā, Nīderlandē, Izraēlā, Grieķijā, Slovēnijā, Bosnijā un Hercegovinā, Horvātijā, Kiprā, Bolīvijā, Panamā, Kolumbijā, Kostarikā un citur. Lielbritānija un Igaunija plāno ieviest aizliegumu drīzā nākotnē. Pateicoties augošam sabiedrības pieprasījumam, aizvien vairāk pasaules klases cirku izvēlas atteikties no dzīvnieku izmantošanas izrādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!