Foto: Valsts policija

Būtisku ieguldījumu ugunsgrēka dzēšanas darbos Valdgales pagastā sniedz Valsts robežsardzes helikopters, ar kuru vairākkārt tiek apsekota teritorija no gaisa un tas palīdz novērot ugunsgrēka izplatības virzību un precīzāk plānot dzēšanai nepieciešamos resursus, teikts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) paziņojumā medijiem.

Lai sekmīgi cīnītos ar kūdras un meža ugunsgrēka likvidēšanu Talsu novadā, tiek izmantoti dažādi resursi. Tā piektdien VUGD palielināja ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto ugunsdzēsēju glābēju skaitu no 60 uz 90.

Notikuma vietā strādā ugunsdzēsības autocisternas un cita speciālā tehnika – sūkņi, kvadricikli, kā arī ir izvilkti gandrīz 10 kilometri šļūteņu līniju ūdenspadeves nodrošināšanai.

Līdztekus ugunsgrēka dzēšanu no gaisa palīdz veikt Nacionālo bruņoto spēku helikopteri un viens helikopters no Lietuvas.

Arī "Latvijas valsts meži" palīdz ugunsgrēka dzēšanas darbos, veidojot stigas ar speciālo meža tehniku. Darbos iesaistīts arī "Valsts mežu dienests", gan meža ugunsgrēku dzēšanai paredzēto tehniku, gan iesaistot savus darbiniekus, gan konsultējot par meža apvidus īpatnībām, kas jāņem vērā dzēšot ugunsgrēku.

Vairākas privātpersonas un uzņēmēji ir palīdzējuši ar tehnisko nodrošinājumu, piemēram, piegādājot lielgabarīta sūkni ar 400 metru šļūteņu līniju, kā arī ūdensvedējus, traktorus un meža tehniku.

Vairākas privātpersonas ir piedāvājušas savu palīdzību ugunsgrēka dzēšanā. Patlaban tā netiek izmantota, jo situācija notikuma vietā ir sarežģīta un cilvēkiem bez ekipējuma un zināšanām ugunsgrēku dzēšanā ir bīstama.

Kā piektdien vēsta "TV3 ziņas", daļa iepriekš ugunsgrēka dēļ evakuētā Stiklu ciema iedzīvotāju sākuši atgriezties savās mājās.

Divi kūdras purva un meža ugunsgrēka piedūmojuma dēļ evakuētie Stiklu ciema iedzīvotāji pret apliecinājumu atgriezušies savās dzīvesvietās, aģentūrai LETA apstiprināts VUGD.

Atgriešanās apliecina, ka viņi apzinās riskus savai veselībai un dzīvībai, uzsvēra VUGD.

VUGD gan "TV3" ziņu raidījumam prognozēja, ka nedēļas nogalē vēl nāksies cīnīties ar liesmām un sadūmojumu, turklāt, iespējams, ka ugunsgrēku nāksies dzēst arī nākamajā nedēļā. Tāpēc iedzīvotājiem piektdien un sestdien mājās atgriezties nebūs iespējams, atzīmējis Ventspils novada priekšsēdētājs Aivars Mucenieks.

Jau vēstīts, ka plašais ugunsgrēks izcēlās otrdienas pēcpusdienā Talsu novada Valdgales pagastā. Ugunsgrēkā vairāk nekā 100 hektāru platībā deg kūdra un vēl nenoskaidrotā platībā arī blakus esošais mežs.

Piedūmojuma dēļ evakuēts netālu esošais Stiklu ciems.

Kā iepriekš apstiprināja Mucenieks, līdzekļu iedzīvotāju izmitināšanai pašvaldībai patlaban pietiekot un "cilvēku vajadzībām nekas netiek žēlots." "Lielākos līdzekļus prasa ūdens un ēdiena nodrošināšana, taču kopumā nevarētu teikt, ka patlaban izdevumi mums ir lieli," sacīja Mucenieks.

To, kad iedzīvotāji varētu atgriezties mājās, viņš prognozēt nevēlējās, jo viss esot atkarīgs no laika apstākļiem. "Uguns draudu nav. Iedzīvotājiem kaitē piedūmojums. Prognozes liecina, ka ap pulksten 19 vakarā vējš varētu iegriezties mums labvēlīgā plūsmā, taču situācija šeit mainās pa minūtēm," teica priekšsēdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!