Foto: LETA

Nedēļas sākumā sabiedrību pāršalca ziņas par nelikumībām kādā Jelgavas bērnu namā, kur aizdomās par nežēlīgu izturēšanos pret bērniem un citiem pārkāpumiem tika atstādinātas trīs audzinātājas. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties, kā risinās dzīve šajā iestādē.

Jau vēstīts, ka kopumā tika saņemti septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem, tika sākta izmeklēšana. Vēlāk atklājās, ka viena no trim atstādinātajām audzinātājām darbu atsākusi, bet paši bērni sākuši atsaukt savas liecības par iespējamo vardarbību un pārkāpumiem bērnunamā, piektdien vēsta portāls "lsm.lv".

"lsm.lv" vēsta, ka, pēc Latvijas Radio ziņām, audzinātāja darbā atgriezusies, jo nav izdevies savākt pietiekamus pierādījumus – bērni no iepriekš sniegtajām liecībām atsakoties. Tikmēr divas citas bērnunama audzinātājas aizvien ir atstādinātas, vēl divas ar iesniegumiem nesaistītas aprūpes personas uzrakstījušas atlūgumu. Tikmēr iestādes vadītāja Maija Neilande, kas pati figurē vairākās iespējamas vardarbības epizodēs, atkāpties negrasās.

Bērnunamā piektdien sastaptie audzēkņi, kā arī personāls aģentūrai LETA nolieguši pārmetumus par pārkāpumiem. Darbinieces paudušas pārliecību, ka informācija par notiekošo ir sagrozīta un neprecīzi interpretēta. Sastaptie bērnunama iemītnieki aprūpētāju klātbūtnē atklājuši, ka darbinieces ir jaukas, noliedzot izskanējušo informāciju par vardarbību.

Jau vēstīts, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sāka lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā pret trīs darbiniecēm – divām par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu, bet vienai par emocionālu vardarbību pret bērnu. Viena lieta tikusi izbeigta, bet vēl divu lietu izvērtēšana turpinās.

VBTAI, izvērtējot divas martā un divas aprīlī veiktās bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes rezultātus, konstatēja, ka centrā tiek pārkāptas bērna tiesības uz privāto dzīvi un labvēlīgu sociālo vidi.

VBTAI pārbaudē atklājies, ka centrā tiek izmantotas nepedagoģiskas bērnu disciplinēšanas metodes, ko akceptējuši iestādes darbinieki, piemēram, bērnu likšana kaktā vai pirmsskolas vecuma bērnu likšana gulēt, ja bērns nav klausījis.

Inspekcija konstatējusi, ka centram ir arī sadarbības trūkums ar izglītības, tajā skaitā pirmsskolas izglītības iestādēm, proti, nepieciešams izrādīt lielāku iniciatīvu un ieinteresētību par bērna ikdienas gaitām izglītības iestādē, piedalīties vecāku sapulcēs un citos izglītības iestādes pasākumos.

Tāpat VBTAI norādīja, ka pārbaudē atklājies, ka apmēram desmit centra bērni dzīvo internātos, arī tie bērni, kuru internātskolas atrodas Jelgavas pilsētā.

Tikmēr Jelgavas bāriņtiesā nav saņemtas sūdzības par iespējamo emocionālo vai fizisko vardarbību Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā, iepriekš informēja bāriņtiesas priekšsēdētāja Irisa Guntra Turčinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!