Foto: Aizsardzības ministrija

Svētdien, 27.augustā, noslēdzās Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sertifikācijas mācības (CERTEX), portāls "Delfi" uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM).

Kanāda ir NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas ietvarvalsts un tās atbildībā ir kaujas grupas kolektīvā sertifikācija. Sertifikācijas vingrinājuma plānošanu un izpildi, sadarbībā ar citu nosūtošo valstu partneriem, organizēja Kanādas Armijas Kanādas Manevru mācību centrs, kas atrodas Veinraitā, Albertā, nosūtot personālu un daloties pieredzē.

Lai gūtu pārliecību par kaujas grupas kaujas gatavību, mācību laikā tika izspēlēti dažādi mācību scenāriji.

Mācību noslēgums apliecina NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas kaujas gatavību, daudznacionālo vienību savietojamību un atbilstību NATO standartiem un procedūrām, informē AM.

"Sekmīgs NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sertifikācijas mācību noslēgums apliecina daudznacionālās kaujas grupas gatavību atbalstīt NATO un mūsu partnerus Eiropas austrumos. Kanāda ir apņēmusies nodrošināt mieru un stabilitāti reģionā sadarbībā ar Latvijas Bruņotajiem spēkiem un citiem sabiedrotajiem," uzsvēris Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans.

"Neraugoties uz to, ka daudznacionālās vienības nesen ir apvienojušās kaujas grupā, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sniegums sertifikācijas mācībās ir atzinīgi vērtējams. Apvienojot vairāku sabiedroto stiprās puses, kaujas grupa ir uzlabojusi savietojamību un gatava veikt pilna spektra operācijas kopā ar Latvijas Bruņotajiem spēkiem", atzinis Kanādas 3.divīzijas komandieris brigādes ģenerālis Trevors Kadijs.

Jau ziņots, ka NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Pērn NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!